Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan kanun teklifine göre bundan sonra her müteahhit istediği işi yapamayacak. Firmalar yeterliliği kontrol edilerek sınıflandırılacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı kanun tekliflerine göre, bundan sonra her müteahhit istediği işi yapamayacak. Firmalar yeterliliği kontrol edilip, buna göre sınıflandırılacak.

Hürriyet Gazetesi’nden Gülistan Alagöz’ün haberine göre, inşaat sektöründe yeni dönem başladı. Buna göre, Kentsel dönüşüm ruhsatlarında ise ‘bina tamamlama sigortası ya da teminat’ şartı getirilecek.

Hem mali hem de iş tecrübesi olarak yeterli seviyede olmayan firmalar ‘yüksek kârlılık’ beklentisiyle inşaat yapmaya başlayınca, arz-talep dengesinde sorunlar yaşanıyor ve yarım kalan projeler konutzedeler yaratıyor. Yeni dönemle birlikte, her firma sınıfının izin verdiği büyüklükte işe girecek.

Müteahhitler 9 sınıfa ayrılacak

Meclise gönderilen kanun teklifinde, 3194 sayılı imar kanununda değişiklik yapılması, özel sektörde yapım işleri üstlenecek müteahhitlerin belirli ekonomik, mali, mesleki ve teknik yeterliliğe sahip olması koşulu yer aldı. Kanun teklifinde “Yetki sahibi müteahhitler, yeterliklikleri dikkate alınarak, 9 sınıfta gruplandırılacak, üstelenebilecekleri işler de yeterliliklerle uyumlu olarak tanımlanacak” ifadeleri kullanıldı.

Öncelik Fikirtepe’de

Kanun teklifinde kentsel dönüşüm yasasında da günümüz ihtiyaçlarına göre revize ihtiyacına dikkat çekildi. Pilot bölge seçilen Fikirtepe başta olmak üzere ülke genelinde çok sayıda kentsel dönüşüm alanında sorunlar meydana geliyor.  Firmaların bir kısmı mali sorun yaşayıp çalışmalarını durdurunca hem evi yıkılıp yeni evini bekleyen hem de yapılacak projeden yeni ev alan vatandaş mağdur olmuştu.

Teminat ve sigorta şartı

Kentsel dönüşümde meydana gelen bu sorun yeni yasayla çözülecek. Buna göre, riskli alanlarda ya da rezerv yapı alanlarında yapılacak çalışmalarda yapımı üstlenecek müteahhitlerin sahip olması gereken asgari iş tecrübesi, teknik donanım ve mali yeterliliği bakanlık tarafından belirlenecek şartlara bağlanacak. Kentsel dönüşüm kapsamında iş yapacak firmalardan ruhsat verilmeden önce bina tamamlama sigortası yaptırması ya da bakanlıkça belirlenen diğer teminat ve şartları sağlaması istenecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı inşaat sektöründe yeni bir döneme hazırlanıyor. Bakanlık tarafından hazırlanan kanun teklifinde bir çok yenilik yer alıyor. Teklifte kentsel dönüşüm kira yardımlarınında kapsamı genişletiliyor. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı inşaat sektöründe yepyeni düzenlemelere imza atacak. Bakanlık tarafından hazırlanan kanun teklifine göre dönüşümde kira yardımı kapsamı genişleyecek.

Sabah Gazetesi’nde yer alan habere göre dönüşüm alanlarında mağduriyetlerin önlenmesi için kira yardımlarında ikamet zorunluluğu kaldırılacak ve ikamet zorunluluğu aranmayacak. Mülkiyetini belgeleyemeyen vatandaş da kira ve kredi desteğinden faydalanma şansına sahip olacak. İşte yapılacak olan düzenlemeler;

1-) Belediyelerin İller Bankası’ndan kentsel dönüşüm için kullanacağı kredilere faiz desteği verilecek.
2-) Kentsel dönüşümde kira yardımı almak için ikamet zorunluluğu aranmayacak.
3-) Dönüşümde mevcut inşaat alanının 1.5 katından fazla olan yeni inşaat alanı için belediyeler harç alacak.
4-) Dönüşümde mülkiyetini belgeleyemeyen vatandaşlara kira yardımı ve kredi kullanım hakkı sağlanacak.
5-) Maliklerin üçte iki çoğunlukla aldıkları karara katılmayanların hisselerinin anlaşan diğer maliklerce satın alınmak istenmemesi halinde bu hisseler bakanlıkça satın alınacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 5-5.5 milyon konutun dönüşmesi gerektiğini dile getirirken, “2025’te 7.5 milyon yapıya ulaşıyor. Bizim bunları bir an önce dönüştürmemiz şart. Geçmişte yüksek binalar ihtiyaçtı ama bugün baktığımızda şehirlerimizin silüetini bozan, bilhassa kentsel dönüşümde, yüksek binaları biz istemiyoruz” dedi. Kentsel Dönüşüm Yasası’nın çıktığı 2012’den beri yaklaşık 550 bin konutun dönüşümünün sağlandığını anlatan Kurum, “Kentsel dönüşümde stratejimiz şu, imar artışı olmayacak, olacaksa da yüzde 20-25’i geçmeyecek” dedi.