Bilinmesi Gereken Otel Konaklama Terimleri

İş için, tatil için ya da herhangi bir neden için seyahat edeceksek ulaşım ve konaklama baktığımız ilk iki noktadır. Bu noktalarda otel seçiminde bulunurken öyle kavramlar karşımıza çıkıyor ki acaba bu ne demek diye düşünüyoruz. Bizler de sizler için otel konaklamasında kullanılan bu terimleri listeleyelim dedik.

1 – Oda + Kahvaltı Ne Demek?

oda kahvaltıAdından da anlaşılacağı konaklama ücretine sadece oda konaklamasının ve sabah kahvaltısının dahil olduğu konsept. Oda kahvaltı konaklamada, sabah kahvaltısı dışında otel alınan tüm yiyecekler ve içecekler ekstra ücretlendirilir ve otelden çıkış yapacağınız zaman hesaplanarak size fatura edilir.

2 – Yarım Pansiyon Nedir?

yarım pansiyon otelBu konsept ise oda konaklamasının yanında sabah kahvaltısının ve akşam yemeğinin ücrete dahil edilmesidir. Konaklamanın yanında kahvaltı ve akşam yemeği dışında otelden alınan tüm yiyecekler ve içecekler ekstra ücrete tabidir ve siz otel çıkarken hepsi hesaplanarak size fatura edilir.

3 – Tam Pansiyon ve Tam Pansiyon Plus Ne Demek?

Tam pansiyonTam pansiyon; sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve akşam yemeklerinin konaklama ücretine dahil olduğu konsepttir. Tam pansiyon plus ise; öğle yemeği ve akşam yemeklerinin ve gün boyunca otelden alınan alkolsüz içeceklerin konaklama ücretine dahil olduğu konsepttir. Tam pansiyon plus her tesiste yoktur. Bazı ‘Kayak otelleri‘ ya da ‘Termal oteller‘ kategorisindeki tesisler görülebiliyor. Bu konseptte rezervasyon yaptırmaya karar verdiğinizde seyahat acentesi ya da otel resepsiyonundan tam pansiyon konaklamanın neleri kapsadığı ve hangi saatlerde ücretsiz olarak nelerin ikram edildiği öğrenmenizde fayda. Sonuçta her tesisin uygulaması farklıdır.

4 – Her Şey Dahil Konaklama Ne Demek?

Her şey dahilBüyük ve yıldızlı tatil otellerinde en çok kullanılan konsept budur. Her şey dahil sistem demek konaklama ve yeme – içme düzeni demektir. Her şey dahil konsept; konaklama süresince 3 öğün yemeklerin, 5 çayı ve atıştırmalıklarla gün boyunca içeceklerin (alkolsüz içeceklerle – yerli alkollü içecekler) konaklama ücretine dahil edilmiş halidir. Otellerdeki aktiviteler bu konseptte dahil değildir. Genellikle aktivite ve sportif faaliyetler de dahilmiş gibi bir algı oluşmaktadır ve bu algı tamamen yanlıştır. Bir de her şey dahil sistemde içecek konusu tesisten tesise farklılık gösterebilmektedir. Bazı otellerde Türk Kahvesi ya da taze sıkılmış meyveli içecekler ekstra ücretlendirilebilmektedir.

5 – Ultra Her Şey Dahil Ne Demek?

Ultra herşey dahilBu konsept genellikle yıldızlı büyük otellerde uygulanmaktadır. Otelden dışarı çıkmadan tatil yapmak isteyenlerin tercihi de bu türde hizmet veren tesislerden yana olmaktadır. Ultra her şey dahil konaklama sisteminde; sabah kahvaltısı, geç kahvaltı, öğle yemeği, 5 çayı içecekleri ve atıştırmalık ikramları, akşam yemeğinin yanı sıra yerli ve ithal alkollü içecekler konaklama ücretine dahildir. Herşey dahil konsepti ile Ultra herşey dahil konaklama arasındaki fark ise; ultra herşey dahil sistemde yeme ve içme düzeninde 24 saat sizden hiç ücret talep etmemeleri anlamına gelir. Aynı şekilde odalardaki mini bar dolabının içindekiler de ücretsizdir. Otel bünyesinde gece saat 12’ye kadar hizmet veren pastaneler olup konuklara ücretsiz servis yapmaktadır. Kısaca hemen hemen 24 saat yemek servisi ve ithal alkollü içkinin de ücrete dahil olduğu ultra her şey dahil konaklama tipidir. Ultra herşey dahil oteller aynı zamanda ‘Deluxe otel’ olarak da adlandırılmaktadır.

6 – Sadece Oda Ne Demek?

sadece odaSadece oda konsepti genellikle şehir otellerinde kullanılmaktadır. Fiyata sadece oda konaklaması dahildir. Tesis misafiri ekstra ücretini ödeyerek varsa kahvaltı servisinden faydalanabilir.

Otel Türleri

Resort otel nedirResort Otel Ne Demek?: İngilizce kökenli ‘Resort’ kelimesi oteller tarafından kullanılan bir terim olup tatil köyü anlamına gelmektedir. Tatil Köyü ile ilgili tüm özellikler ‘Resort oteller’ içinde geçerlidir.

Tatil Köyü NedirTatil Köyü Nedir?: Aktivite çeşitliliği bakımından tatilcilerin otel dışarısına çıkmasına gerek bırakmayan tıpkı adı gibi tatilin ve eğlencelin birlikte yer aldığı büyük bir kompleks anlamına gelir.

Hostel NedirHostel Nedir?: Şehir merkezinde ya da şehir dışında düşük bütçeli konaklama sağlayan ve kalabalık grupların bir arada kaldığı genellikle ranzalı yataklara sahip tesis türüdür. Ucuz konaklama fırsatı sağlayan hosteller küçük oteller kategorisindedir. Bazılarının özel odaları olsa da genellikle 6 – 10 kişi arası tek odada konaklama ve ortak banyo – WC sunan tesislerdir. Daha detaylı bilgi almak için Hostel Nedir? Hosteller Hakkında Bilinmesi Gerekenler yazımızı inceleyebilirsiniz.

Bungalov NedirBungalov Nedir? Ya da Bungalow Otel Nedir?: Bungalow otellerin ortaya çıkışı betonarme mimari yapıların inşasına izin verilmeyen bölgelerde rahatlıkla kullanılabilmesiyle olmuştur. Genellikle küçük ahşap bungalovların taşınabilir ve ekolojik yapıları nedeniyle kullanılabilmesi, bulunduğu doğanın bir parçasıymış gibi görünmesi bungalov otellerin tercih edilebilirliğini arttırmaktadır.

Oda Tipleri

single RoomSingle Room ya da Single Bed Ne Demek?: Single room ya da single bed olarak tanımlanan bu oda tipi, bir kişinin kalabileceği oda demektir. Odada tek kişilik yatak ya da çift kişilik bir yatak bulunabilir. Single bed kavramı ise tek kişinin kalabileceği odada tek kişilik yatak olduğu anlamına gelir.

Double roomDouble Room – Double Bed Ne Demek?: Otel odasında iki kişinin kalabileceği, iki kişilik tek yatağın bulunduğu oda anlamına gelir.

Twin roomTwin Room – Twin Bed Ne Demek?: Otel odasında iki kişinin kalabileceği, iki ayrı yatağın bulunduğu oda anlamına gelir.

Triple RoomTriple Room Ne Demek?: Otel odasının üç kişinin konaklayabileceği anlamına gelmektedir. Bu oda tipinde; bir tane 2 kişilik yatak ve bir tane de tek kişilik yatak olabilir. Ya da herkes için 3 ayrı tek kişilik yatak olabilir. Veya bir tane 2 kişilik yatak ve Sofa Bed olarak düzenlenebilir.

Sofa BedSofa Bed Nedir?: Otel odasındaki çekyatın açılarak yatak yapıldığı haline denir.

Quadruple RoomQuadruple Room – Quad Room Nedir?: 4 kişilik otel odalardır. İki tane 2 kişilik yatak varsa Qadruple Room, dört kişi, için de 4 ayrı yatak varsa Quad Room olarak adlandırılır.

Ayrıca oteller fiyatlandırma yaparken oda çeşitleri ve oda tipi bazında ücretlendirmelerde yapmaktadır. Bunlarda Standart oda, süit oda, aile odası, kral süit…

Ayrıca fiyatlandırmada kullanılan bir terim de *Single Supplement (Tek Kişi Farkı): Tek kişi gelinirse uygulanan fiyat farkıdır. Genelde kişi başı fiyattan %50 fazla olur.

CNNTÜRK