Borsazedeye 500 milyon lira ödensin
25 Mart 2018

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, küçük tasarruf sahiplerinin hisse senedine yatırıma yönelmesi için borsada ‘barış’a ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Karadağ, “Birtakım şirketlere yapılan operasyonlar sonrasında küçük yatırımcının elinde bulunan hisselerin değeri sıfıra indi. Sermaye piyasasında bu şekilde batan para 500 milyon lira civarı. Küçük yatırımcıya bu paranın ödenmesinin bir yolunu bulmalıyız” dedi.

BAŞBAKAN Yardımcısı Mehmet Şimşek, Capital ve Ekonomist dergilerinin düzenlediği “Uludağ Ekonomi Zirvesi”nde iş dünyasına, “Borç almayın, ortak alın” çağrısı yaptıktan 4-5 saat sonra Martaş Yönetim Kurulu Üyesi Cem Baver Özalp’le sohbet ederken Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ ile Migros CEO’su Özgür Tort yanımıza geldi.

Karadağ, küçük tasarruf sahiplerinin hisse senedine yatırıma yönelmesi için borsada “barış”a ihtiyaç duyulduğunu savundu:

Borsazedeye 500 milyon lira ödensin

– Çukurova Elektrik, Kepez Elektrik gibi birtakım şirketlerin küçük hissedarlarının elindeki hisse senetlerinin değeri, söz konusu kuruluşlara yapılan operasyonlar sonrası sıfıra indi. Sermaye piyasamızda bu şekilde batan para 500 milyon lira dolayında. Bu paranın küçük yatırımcıya ödenmesinin bir yolunu bulmalıyız.

Küçük yatırımcının hisse senedine yatırıma soğuk yaklaştığını, küskün olduğunu belirtti:

– Devletimiz 2001 krizi sırasında off-shore hesaplarında batan mevduatları bile ödedi. Hisse senedi yatırımcısının da batan parasını ödemekte yarar var.

İlgili kurumlardan 500 milyon lirayı ödeyebilecek kaynağın rahatlıkla sağlanabileceğini vurguladı:

– 500 milyon lirayı ödemek, belki de Bosra İstanbul’da hisse senedine 5 milyar liralık yatırımın kapısını açacak.

Bu konuda ödeme formülleri üzerinde çalıştıklarını kaydetti:

– Gereken kanunu çıkarıp hisse senedi piyasasının ihtiyacı olan “barış”ı sağlamalıyız.

Ardından Migros CEO’su Özgür Tort’a döndü:

– Halka açık şirketlerin, hisse senedine yatırım
yapmış olanları ayrıcalıklı hissettirecek bazı adımlar atmasında yarar var. Örneğin Türk Hava Yolları (THY), belirli bir miktar THY hisse senedi olan yatırımcıya özel yolcu kartı verebilir, ödül bilet kullandırabilir.

Araya girdim:

– Migros da elinde şirketin hissesi bulunan yatırımcıya özel indirim yapabilir mi?

Tort yanıtladı:

– Neden olmasın? Üzerinde çalışıp formülü geliştirebiliriz.

Karadağ’a döndü:

– Başkanım, halka açık şirketlerin küçük yatırımcıyı ödüllendirmesi konusunda birlikte adım atabiliriz. Bizim gibi 3-5 şirket aynı anda harekete geçerse, diğer şirketlere örnek olur.

Hükümet hisse senedinde batan 500 milyon lirayı ödemeye yanaşır mı?