Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin İstanbul Kongre Merkezi’nde “TürkAkım Projesi Deniz Bölümünün Tamamlanması Töreni”ne katılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rus lider Putin, kürsüye birlikte çıktı.

Erdoğan ve Putin, konuşmalarını yapmak üzere birlikte kürsüye geldiler.  Erdoğan’ın konuşmasından satır başları

* Enerji işbirliği alanında attığımız yeni bir adıma daha şahitlik etmek üzere bir aradayız. 2014’te ilk adımını attığımız 2016’da somut çerçeve kazandırdığımız bu tarihi projenin son aşamasına gelmiş bulunmaktayız. TürkAkım Rus dostlarımızla hem ikili ilişkiler açısından tarihi bir projedir.

 

* Bugün tamamlanan deniz kesimi Karadeniz’den paralel ilerleyen 2 ayrı hat olarak döşendi. Kıyıköy’deki alım terminalinin inşaatı devam ediyor. 31.5 milyar metreküp doğal gaz taşıyacak projede komşularımız ve bölgemiz açısından da pek çok avantajı bulunuyor. En az yarısını Avrupa’ya göndermeyi düşünüyoruz. Bursa, Kocaeli, İzmir, İstanbul gibi yeni tedarik bölgeleri oluşacaktır. Hem kendimizin hem de Avrupa’nın doğal gaz taleplerini karşılayacağız.

Putin’in uçağı İstanbul’da

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin “TürkAkım Projesi Deniz Bölümünün Tamamlanması Töreni” için İstanbul’a geldi. Putin’i taşıyan Rusya Devlet Başkanlığı’na ait özel uçak saat 14.20’de Atatürk Havalimanı’na indi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin salona birlikte geldiler.

Dev proje için büyük gün

TürkAkım’ın deniz kesimi, Karadeniz tabanında 930 kilometre uzunluktaki iki boru hattından oluşuyor. 2 kilometreyi aşan derinlikte döşenen 81 cm çapındaki ilk boru hattı sistemi olan deniz kesimi, son teknolojiler kullanılarak hayata geçirildi. Proje kapsamında 23 Haziran 2017’de derin sulardaki inşaat başladı. 4 Kasım 2017’de hatlar Türkiye ekonomik bölgesine giriş yaptı. Proje kapsamında ilk hat 30 Nisan 2018’de tamamlandı. 26 Haziran 2018’de başlanan ikinci hattın inşası bugün yapılacak törenle tamamlanmış olacak.

2019’da gaz akmaya başlayacak

2019 yılı sonunda Rusya’dan Türkiye’ye doğal gaz akmaya başlayacak. Projeyle taşınacak 31,5 milyar metreküp doğalgaz, 15 milyon hanenin bir yıllık enerji ihtiyacını karşılamaya yetiyor. TürkAkım aracılığıyla aktarılacak yıllık toplam 31,5 milyar metreküp doğal gazın yarısı Türkiye’de kullanılırken, diğer yarısı Avrupa’ya aktarılacak.

CNNTÜRK