Credit Suisse, hükümetle bağlantılı kişileri işe aldığı gerekçesiyle ceza aldı.

ABD’nin SPK’sı SEC, banka ve yatırım şirketi olan Credit Suisse’in yolsuzlukla Mücadele Uygulamaları Yasası’nı ihlal ederek bir şekilde Asya-Pasifik bölgesinde hükümet bağlantılı kişileri rüşvet karşılığı işe almakla suçladı.

Credit Suisse, SEC’e 30 milyon dolar, ABD Adalet Bakanlığı’na da 47 milyon dolar ceza parası (yaklaşık 354 milyon lira) ödemeyi kabul etti.

SEC’in şikayetine göre, Asya-Pasifik bölgesindeki bazı üst düzey Credit Suisse yöneticileri, rüşvet karşılığında hükümetle bağlantılı kişileri işe aldı. Bu durum şirketin normal yollu işe alımlarını etkilerken diğer Credit Suisse ortakları ve ortaklarla çalışanlar bu durumun farkındaydı. Ancak bunu “referans alımları” olarak adlandırdılar. SEC, Credit Suisse’nin, yedi yıllık bir dönemde, yabancı devlet memurlarının talebi üzerine 100’den fazla çalışanı işe alıp milyonlarca dolarlık kar elde ettiğini saptadı.

SEC İcra Birimi Başkanı Charles Cain “Rüşvet, karşımıza arkadaşlara ve hükümet yetkililerinin akrabalarına iş vermek de dahil olmak üzere bir çok şekilde çıkabilir. Credit Suisse’in bu işe alımları yasaları ihlal etti.” diye belirtti.