BORSA UZMANLARI DERNEĞİ

Yeniden ayağa kalkmanın yolu Sermaye Piyasaları ile olacaktır,

Yaşadığımız süreç içerisinde faiz indirimleri ile başlayan panik durumu ve istikrarsız durumun ortadan kaldırılması için faiz indirimi tek seferde yapılarak durum netleştirilmelidir. Tüm piyasalarda belirsiz olan algı durumunun ortadan kaldırılması gerektiği net olarak gözükmektedir. Aksi takdirde kısa sürede %40 civarında değer kaybeden TL. Hızla değer kaybetmeye devam edecektir. İstikrarsız durum ortadan kalkmayacaktır.

Küçük büyük fark etmeden elinde TL. Mevduatı bulunan vatandaşların ve şirketlerin panik durumu devam etmektedir. Varlıklarının değerini konulabilmek için yabancı paralara olan talep devam ediyor ve tüm varlıklarını yabancı para olarak değerlendirmektedir. Bu durumu ortadan kaldıracak şartlar oluşturulmalıdır.

Piyasanın psikolojisini ve algı durumunu tekrar düzeltecek panik durumunun ortadan kaldırılması yönünde çalışmalar yapılmalıdır.

Sermaye Piyasalarında ve Borsa da şirketlerin değerlerinin çok düşük durumda olduğu biliniyor. Sermaye Piyasalarında yapılacak çalışmalar ve düzenlemeler ile yeni alternatif durum ortaya çıkarılabilir. Daha önce 5.50 dolar olan ”Bist 100” endeksi 1.15 dolar civarındadır. Yatırımcılar bilinçlendirilerek yatırım yapılacak alternatif alanlar çoğaltılmalıdır. 1986 yılında kurulan Borsa İstanbul 2.363.398 Milyon yatımcı varken ,yurtdışında kripto paralarda 6.500.000 Milyon yatırımcı Türk yatırımcı bulunmaktadır. Yurtdışına giden yatırımcıların paralarının tamamını iç piyasada şartlar oluşturularak ,paraların iç piyasada değerlendirilmesi ile yatırımcı sayısını çoğaltılması mümkündür.

Halka açık firmaların her yıl temettü dağıtması sağlanmalıdır. Yeni yapılan halka arzlarda satışlarda gelen paralar şirket kaynaklarına girmelidir.

İlave ve ortak satışı olarak yapılan satışlardan toplanan paralar devlet hazine bonosunda değerlendirilmeli. En az üç yıl zorunluluk getirilmelidir. Bu şekilde devam ederse vatandaşların ellerinde bulunan kaynakların tamamı yurtdışına çıkmaya devam edecektir.

Borsada şirket hisselerini şirket sahipleri ve Varlık Fonu kendi sahibi olduğu hisselerde piyasa düzenleyicisi olarak geri alımlar yapmalıdır. Satım için süre durumu yeniden düzenlenmelidir. Gelişmiş ülkelerin ve gelişmekte olan ülkelerin Sermaye Piyasalarındaki yatırımcı durumu nüfusun %55 ile 65 arasındadır. Bizim Sermaye Piyasalarımıdaki yatırımcı durumumuz ise nüfusun %2,5’u civarındadır. Sermaye Piyasaları araçlarını çoğaltarak; bunları kullanarak piyasaların tekrar düzelmesini sağlanacağını düşünüyoruz.

Bir yabancı ülkenin parasının yatırım aracı olmadığını hepimiz biliyoruz. Sermaye piyasalarında gerekli çalışmalar yapılarak kendi kaynaklarımıza TL Varlıklarına teşvik edici çalışmalar ve yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Yabancı kaynaklara giden parayı kendi kaynaklarımıza yönlendirdiğimiz zaman, ekonominin tekrar normale döneceğine inanıyoruz…

20.12.2021

Saygılarımızla,

BORSA UZMANLARI DERNEĞİ

YÖNETİM KURULU