ABD ekonomisi 2020’nin ilk çeyreğinde yüzde 4,8 daraldı. Beklenti yüzde 4 daralma yaşanacağı yönündeydi.

ABD ekonomisi beklentilerin üzerinde daraldı

ABD Ticaret Bakanlığı, ocak-mart dönemine ait öncü GSYH verilerini açıkladı. ABD ekonomisi, koronavirüs salgınının olumsuz etkileriyle 2020 yılının ilk çeyreğinde yüzde 4.8 daraldı. Beklentiler yüzde 4 daralma olmasıydı. Açıklanan yüzde 4,8’lik daralma, 2008’den bu yana en sert küçülme verisi olarak kayıtlara geçti.

2014 yılından sonra ilk kez küçüldü

ABD ekonomisi son olarak 2014 yılının ilk çeyreğinde yüzde 1 küçülmüştü. Böylece, ülke ekonomisi 6 yıl sonra ilk kez daralmış oldu.

Koronavirüs salgınının etkisiyle bu yılın ilk çeyreğinde beklentilerin üzerinde daralan ülke ekonomisi, geçen yılın son çeyreğinde yüzde 2,1’lik büyüme kaydetmişti.

Bu dönemde ABD ekonomisindeki daralmada; kişisel tüketim harcamaları, yabancıların sabit yatırımları, özel stok yatırımları, ihracat ve ithalattaki düşüş etkili oldu.

Yılın ilk çeyreğinde kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi yüzde 1,3 artış gösterdi. Gıda ve enerji harcamalarının hesaplama dışı tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi de bu dönemde yüzde 1,8 arttı. Beklentiler bu verinin yüzde 1,4 artması yönündeydi.

DÜNYA