Türkiye Varlık Fonu, Milli Piyango ve sayısal oyunların işletme ihalesinde en iyi teklifi veren İtalyan Sisal-Şans (Demirören) ortak girişim grubuyla sözleşme imzalandığını duyurdu. 10 yıllık hasılattan kamuya kalacak meblağın bugünkü net değeri en az 28.1 milyar lira olarak açıklandı.

Milli Piyango işletmesi resmen devredildi

Milli Piyango’nun yeni işletmecisi ‘resmen’ belli oldu. Türkiye Varlık Fonu, en iyi teklifi veren İtalyan Sisal-Şans (Demirören Grubu) ortak girişim grubuyla sözleşme imzalandığını açıkladı.

Gelir paylaşımı esasına dayanan 10 yıl süreli sözleşmeye göre, Demirören Holding iştiraki olan Şans Dijital ve İnteraktif Hizmetler Teknoloji Yatırım AŞ’nin yüzde 51 ve İtalyan Sisal S.p.A’in yüzde 49 katılımıyla kurulan Sisal – Şans Ortak Girişimi, Milli Piyango’da elde edilen hasılatı 2020 yılı için en az 9 milyar 320 milyon TL’ye çıkarmayı taahhüt etti; 2018’deki hasılat ise 3.4 milyar TL seviyesindeydi. Sisal – Şans Ortak Girişimi ayrıca her yıl hasılatı sözleşmede belirtilen oranlarda artırmakla da yükümlü olacak.

Ciro ilk yılda  yaklaşık 3 katına çıkacak

Yeni modelle Milli Piyango’nun cirosu sadece ilk yılda yaklaşık 3 katına çıkarken maliyetler de azalacak. Sisal – Şans Ortak Girişimi, operasyonları bayi komisyonları da dahil olmak üzere yüzde 9,5 komisyon oranıyla yürütecek. Yeni modelde bayilerin hem sayısı ilk iki yılda 10 bine çıkacak, hem de gelirleri artacak. Sisal – Şans Ortak Girişim Grubu’nun sözleşmeye göre en geç 9 ay içerisinde devralacağı operasyon Milli Piyango, Hemen Kazan ve Sayısal oyunlarını kapsıyor.

Kamuya kalacak tutarın bugünkü net değeri 28.1 milyar lira

Değerlendirme sürecinde net bugünkü değer, asgari hasılat taahhüdü ve bu hasılat üzerinden işletmecinin alacağı asgari komisyon oranının yanı sıra katılımcıların şans oyunları alanındaki deneyimi, finansal ve teknik yeterlilik kriterleri de dikkate alındı. Yabancı ortağın asgari yüzde 49 paya sahip olmasının yanı sıra asgari 1 milyar dolarlık konsolide oyun cirosu ve en az bin terminal işletiyor olması teknik şartlar arasındaydı.

Kamuya azami fayda sağlanmasının gözetildiği teklif alma sürecinin sonunda yüksek hasılat ve düşük komisyon kriterlerinde en iyi teklifi veren Sisal – Şans Ortak Girişimi’nin taahhüt ettiği 10 yıllık hasılattan kamuya kalacak olan meblağın net bugünkü değeri en az 28 milyar 119 milyon TL olarak hesaplandı. Süreçteki en düşük teklif 18.1 milyar TL net bugünkü değer üzerinden gerçekleşmişti; dolayısıyla rekabetçi teklif süreci ile kamuya ek 10 milyar TL kazanç sağlandı.

Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Zafer Sönmez konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Milli Piyango ülkemiz için çok önemli bir değer. Eylül 2018’de göreve geldiğimizde kamuya en hızlı fayda sağlayacak varlığımızın Milli Piyango lisansı olduğuna karar vererek bu yöndeki çalışmalarımıza öncelik verdik. Maliyetleri azaltıp ciroyu artırırken şans oyunlarımızı dünya standartlarına getirecek bir modeli hayata geçiriyoruz. Türkiye’ye değer katma misyonumuz doğrultusunda başarıyla tamamladığımız sürecin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.