VERGİ barışına 64.3 milyar liralık başvuru geldi. Vergi borçlarının yeniden yapılandırılmasına yönelik 7143 sayılı yasanın başvurusu 27 Ağustos tarihinde sona erdi.

Yapılandırmaya 5 milyon 651 bin 84 mükellef başvurdu. Yapılandırılan tutar da 64.3 milyar lira oldu. Vergi dairelerinden bilgi gelmeye devam ettiği için rakamın artması bekleniyor. Geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak attığı twitte, “Bütçe dengesi açısından büyük öneme sahip bu geliri, kamuda gerçekleştireceğimiz tasarruflarla çok daha yüksek bir seviyeye çıkaracağız” demişti.

Yapılandırma başvurularının ardından artık ödeme zamanı geliyor. Yapılandırılan vergi borçlarının 1 Ekim tarihine kadar ödenmesi gerekiyor. Yapılandırmanın bozulmaması için de ilk iki taksidin ödenmesi şartı bulunuyor. Yapılandırma peşin ödeme avantajlı hale getirilmişti. Hesaplanan tutarın tamamının ilk taksit süresi olan 1 Ekim’e kadar ödenmesi halinde katsayı uygulanmayacak. Borçlular yapılandırdıkları borçları ikişer aylık dönemler halinde 6, 9, 12 ve 18 eşit taksitle ödeyebilecekler.

Yeniden yapılandırma yasası çerçevesinde getirilen matrah artırımı için de dün son gündü. Bu imkandan yararlanmak isteyen mükellefler başvurularını dün tamamladı. Mükellefler, son 5 yıla ilişkin beyan ettikleri vergi matrahı ile ödedikleri vergileri artırmaları halinde, ilgili yıllara ilişkin vergi incelemesine tabi olmayacak. Mükellefler, matrah artırımına ilişkin vergi tutarlarını 1 Ekim’e kadar katsayı uygulanmadan peşin ödeyebilecek. Talep eden mükellefler ise 12 ayda ve 6 eşit taksitte de ödeme yapabilecek. Yapılandırmaya ilişkin ilk ödemeler 1 Ekim’e kadar yapılacak. Bunun da
yıl sonunda bütçeye önemli bir gelir etkisi olacağı
hesaplanıyor.

Bu arada, SGK borç yapılandırmasından yararlananların ilk taksit ödemeleri ve peşin ödemeleri ile cari dönem ödemelerinin son ödeme tarihinin 7 Eylül 2018 Cuma günü saat 23.59’a kadar ertelendiği bildirildi.

KAYNAK : Hürriyet