İstanbul Haydarpaşa tren garında yapılan restorasyon çalışmaları sürerken, peronların ve rayların bulunduğu kısımda arkeolojik çalışmalar yapılıyor. Yapılan arkeolojik çalışmalar neticesinde çok sayıda tarihi eser kalıntı rastlandı. Ortaya çıkarılan kalıntıların bir liman şehrine ait olduğu iddia ediliyor.

İstanbul Haydarpaşa‘da yapılmasına karar verilen arkeolojik kazılara başlandı. Özellikle İstanbul’un simgeleri arasında yer alan ve 110 yıllık tarihi olan Haydarpaşa Garı’nda 2015 yılında başlayan restorasyon çalışması tam hızıyla devam ediyor. Restorasyon çalışmaları sürerken diğer yandan peronları olduğu kısım ve raylarında altında arkeolojik çalışmalar sürüyor.

ESKİ BİR LİMAN ŞEHRİNE AİT KALINTILAR ORTAYA ÇIKTI

Restorasyon çalışmalarının sürdüğü Haydarpaşa Garı’nda bir süre önce arkeolojik kazılara başlandı. Haydarpaşa Köprüsü’nün yıkılmasının ardından başlayan kazılar, peronların olduğu noktada sürdürülüyor. Rayların arasında yer alan Haydar Baba Türbesi çevresinde başlatılan çalışmalar, İstanbul Arkeoloji Müzeler Müdürlüğü’nce yürütülüyor. Rayların altında sürdürülen arkeolojik kazı, yaklaşık 50 kişiden oluşan ekiple devam ediyor. Kazılarda erken ve geç Bizans dönemine ait tarihi kalıntılar bulunduğu öğrenildi.

Rayların altındaki tarihin eski liman şehrine ait olduğu değerlendiriliyor. Sadece rayların altında degil, 300 dönümlük bir alan içinde farklı noktalarda buluntular olduğu kaydedildi.