Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro ülkede kontrolden çıkan enflasyonla mücadale amacıyla para birimi Bolivar’dan 5 sıfır atma kararı aldıklarını duyurdu

Maduro’nun bu adımı Uluslararası Para Fonu’nun (IMF)’nin Venezüella’daki enflasyonun bu yıl yüzde 1 milyona yükselmesini beklediğini duyurmasının ardından geldi.IMF Batı Yarımküresi Müdürü Alehandro Werner, “Almanya’da 1923’te ya da 2000’lerin sonunda Zimbabve’de yaşanan durumun benzerini 2018’in sonuna kadar Venezuela’da yaşanmasını, enflasyonun yüzde 1 milyona yükselmesini bekliyoruz” demişti.

‘EKONOMİDE BÜYÜK DEVRİMCİ DEĞİŞİKLİKLER OLACAK’

Alınan kararla ülkenin para biriminden 5 sıfır atılacak.  Ayrıca para biriminin  ‘Güçlü Bolivar’ (bolivar fuerte) olan adı ‘Egemen Bolivar’a (bolivar soberano) dönüştürüldü.

Yeni paraların 20 Ağustos itibarıyla piyasaya sürüleceği açıklandı. En büyük banknotun 500, en düşük banknotun da 2 bolivar olacağı belirtildi.

Maduro da yaptığı açıklamada para birimi değişikliğinin ülkenin gereksinim duyduğu ‘ekonomide büyük devrimci değişimleri’ başlatacağını söyledi.

© REUTERS / UESLEİ MARCELİNO