ABD’nin dev bankalarından Wells Fargo, yatırımcılarını yanılttığı gerekçesiyle cezaya çarptırıldı

ABD’nin en büyük üçüncü bankası olan halka açık Wells Fargo 5.1 milyon dolar (yaklaşık 23.7 milyon lira) para cezasına çarptırılacağını açıkladı. Ünlü banka yatırımcılarını yatırımlarını satmaya zorlayarak ve bankalara yüksek ücretler ödemesine neden olmakla suçlanıyor.

ABD’nin SPK’s SEC, Wells Fargo’nun müşterilerini, vadeye kadar elde tutulması planlanmış olan yatırımları aktif bir şekilde ticarete teşvik ederek büyük ücretler elde ettiğini tespit etti. SEC’in açıklamasına göre, vadeden önce satma ve yatırım yapma işlemlerini içeren ticaret stratejisi, müşterilerin yatırım getirisini azaltıp Wells Fargo için önemli miktarda kar oluşturdu.

SEC, Wells Fargo temsilcileri, tavsiyelerin maliyetlerini makul bir şekilde soruşturmadığını belirtti. Wells Fargo danışmanlarının, kısa vadeli ticareti yasaklayan iç politikalara rağmen bu tür soruşturulmayan işlemleri rutin olarak onayladıklarını tespit edildi.

İcra Dairesi Kompleksi Finansal Cihazlar Birimi Başkanı Daniel Michael “Komisyoncuların, perakende müşterilerinin karmaşık yapılandırılmış ürünler satın almasını veya satmasını tavsiye etmeden önce üzerilerine düşen görevleri yapmaları önemlidir.” dedi.

Wells Fargo, SEC’in suçlamalarına karşı kendini, daha ​​önce iç kontrolleri geliştirmek için bu konuyla ilgili politika ve denetim değişiklikleri yaptıklarını belirterek savundu.

SEC, ünlü bankanın aracılarının yatırımcıları yatırım yapmadan önce yatırımlarını satmaya zorladıkları ve bankalara yüksek ücretler ödemesine neden olacakları ücretleri karşılamak için 5.1 milyon dolar para cezasına çarptırılacağını açıkladı.