Patates ve soğan fiyatları sert yükseldi. Hal fiyatları da market fiyatları da cep yakıyor. Şiddetli sağanak, sel ve dolunun tarlalara verdiği zararlar bir yana stokçuların da fiyatların artmasında büyük etkisi var. Hal böyle olunca üretici de satıcı da tüketici de şikayetçi. Pazarda sadece patates soğan değil, tüm ürünlerin fiyat etkiletleri yüksek. CNN TÜRK muhabiri Beste Uyanık’ın haberi.

Yaz aylarının ortasında gelen şiddetli sağanak, sel ve dolu tarlalara zarar verdi. Çiftçi ürününü tarladan toplayamadı, toplasa dahi verim alamadı. Özellikle patates ve soğan fiyatları sert yükseldi. Patatesin fiyatı yüzde 94’lük artışla 6 liraya çıkarken, soğanın kilosu ise yüzde 212’lik artışla 6,5 liraya çıktı. Yani bu durumda ortalama bir patatesin tanesi 1 liraya denk geliyor.

Sadece patates-soğan değil, pazardaki diğer ürünlerinde fiyat etiketleri el yakıyor. Ramazan Bayramı’nın zam şampiyonu tereyağ ve süt ürünlerinin de fiyatı düşecek gibi gözükmüyor.

Pazarcılar tezgahtaki fiyat artışına neden olarak bir başka nedene daha dikkat çekiyorlar. Patates fiyatlarının arkasındaki asıl nedenin stokçular olduğu iddiasındalar. Mart ayının sonunda tonlarca patates depolardan çıkmıştı. O dönemde yüksek miktarda patatesi depolarda tutarak fiyatların yükselmesini bekleyen stokçular umduklarını bulamamıştı.

Haziran ayında mevsim normalleri dışında seyreden havalar nedeniyle şimdi gözler yine depocularda. Üreticiden patates ortalama 40 kuruşa çıkıyor. Ancak pazarda tüketiciye ulaşana kadar 6 lira oluyor. Arada yol ve fire masrafı da olsa hal ile tezgaha gelene kadar aradaki uçurum çok yüksek.