Merkez Bankası’nın sıkı duruşa yönelik söyleminde değişikliğe gitmediğine dikkati çeken uzmanlar faiz indirimlerine Haziran’da başlanabileceğini dile getirdi.

Uzmanlar faiz kararı için ne dedi?

Beklendiği gibi faiz adımı atmayan Merkez Bankası, enflasyon göstergelerinde bir miktar iyileşme gözlendiğini, ancak fiyat istikrarına yönelik risklerin devam ettiğini kaydetti. TCMB, “belirgin iyileşme sağlanana kadar sıkı duruşa devam” mesajını yineledi.

TCMB’nin söyleminde değişikliğe gitmediğine işaret eden uzmanlar, faiz indirimlerine Haziran ayında başlanacağı görüşünü dile getirdi.

“Erken indirim endişesi ortadan kalktı”

TCMB cephesinde değişen bir şey olmadığını kaydeden QNB Finans Yatırım’dan Baş Ekonomist Burak Kanlı, karar metninde değişikliğe gidilmemiş olmasının erken faiz indirimi endişesini ortadan kaldırdığı yorumunu yaptı. “Banka son birkaç aydır açık ve net bir biçimde, enflasyonda ikna edici ve belirgin bir düşüş olana kadar mevcut duruşunu koruyacağını söylüyor. Ve bu söylemiyle tutarlı bir biçimde de hareket ediyor” diyen Kanlı, TCMB’nin faizleri indirmeye Haziran ayında başlayacağı görüşünü dile getirdi.

“İndirimlere 2. çeyrekte başlanabilir”

İntegral Yatırım Menkul Araştırma Uzmanı Eda Karadağ ise, faiz kararına ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Karar metni, şimdilik nisan ayı toplantısına yönelik bir beklenti oluşturmuyor… Nisan ayı toplantısı içinde faiz indirimi beklentisinin şimdilik güçlenmemesi en azından iç piyasayı bu süreçte olumlu etkileyebilir. Enflasyonda bundan sonraki aylarda da düşüşün devam etmesi durumunda TCMB’nin 2. çeyrekte kademeli şekilde faiz indirimine başlamasını bekleyebiliriz. Bu sürece kadar, Türkiye’de seçim belirsizliği kalkarken, enflasyondaki tablo daha net bir sonuç göstermeye başlayacaktır. Dolayısıyla, Merkezin elinin rahatlaması faiz hamlesi konusunda daha kolay karar vermesini destekleyebilir.”

“Gevşemeye dair öncü sinyal yok”

Halk Yatırım Baş Ekonomisti Banu Kıvcı Tokalı da, “TCMB’nin önümüzdeki dönem için sıkı duruşta gevşemeye dair herhangi bir öncü sinyal vermediğini izliyoruz. Her ne kadar enflasyon görünümünde bir miktar iyileşmenin gözlendiği ifadesi korunuyor olsa da, fiyat istikrarına yönelik risklerin devam ettiği görüşünün ön planda kaldığını görüyoruz… Dışarıda küresel likidite koşulları içeride de dezenflasyon sürecine yönelik destekleyici görünüm korunduğu sürece, politika faizinde indirimlerin ilk yarı sonuna doğru başlayabileceğini düşünmeye devam ediyoruz. Yılın tamamına dair faiz indirim beklentimiz 250 baz puan seviyesinde bulunurken dezenflasyon sürecinin hızının bu öngörümüzde yukarı risk oluşturduğunu belirtmek isteriz” görüşünü dile getirdi.

“Faiz indirimi hala gündemde”

Alternatifbank Ekonomisti Serdar Şenol ise, “Açıklama metninde herhangi bir ılımlı tavır ortaya çıkmaması, TL varlıklardaki güçlenmeyi kısa vadede destekleyecektir” diye konuştu. Bununla birlikte, TCMB’nin bugünkü açıklamasının Nisan toplantısındaki faiz indirimi olasılığını azaltan bir gelişme olarak görmediklerinin altını çizen Şenol, Mart ayı enflasyon verisi ve Nisan ayındaki küresel gelişmelerin 25 Nisan toplantısındaki kararı belirleyeceği görüşünü savundu. Şenol, ılımlı bir Mart enflasyonu ve kur tarafındaki sakin seyrin devamının, TCMB’den faiz indirimi gelme olasılığını artıracağını dile getirdi.

DÜNYA