Volkswagen’e 1 milyar euro ceza

Volkswagen’e dizel krizinden dolayı 1 milyar euro para cezası kesildi.

Volkswagen dizel krizinden dolayı 1 milyar euro ceza ödeyecek. Şirket para cezasını ve sorumluluğunu kabul etti.

Braunschweig Savcılığının soruşturmasının sonuçlarına göre, şirketin geliştirme bölümünde araç denetlemeyle bağlantılı ihlallerin yaşandığı belirtilen açıklamada, bu ihlallerin, 2007’in ortasından 2015 yılına kadar Kanada ve ABD’de ’EA 288’ ve dünya genelinde ’EA 189’ tipi dizel motorlu 10,7 milyon aracın yanıltıcı yazılımla satışa sunulmasına ve trafiğe çıkmasına neden olduğu bildirildi.

Volkswagen neyle suçlanıyordu?

ABD’nin Çevre Koruma Müdürlüğü (EPA) geçen hafta Volkswagen’in dizel motorlu araçlarına fabrika çıkışında yapılan egzoz emisyon testlerinin hatalı olduğunu açıkladı. Raporda Alman otomobil üreticisine yarım milyon aracı piyasadan toplama çağrısı yapılıyordu.

Aslında otomobil firmaları sorunlu hava yastığı, fren sistemleri veya vites kutusu sorunları gibi nedenlerle araç geri çağırma durumuna alışık. Ancak bu kez durum biraz farklıydı.Volkswagen raporda dizel motorlu araçlara yerleştirilen bir yazılım sayesinde aracın karbon emisyonlarını bilinçli şekilde olduğundan düşük göstermekle suçlanıyordu. Raporda ‘kasıt’ iddiasının bulunması, Volkswagen yöneticileri hakkında soruşturma başlatılması ve şirkete dava açılması ihtimallerini gündeme getirmişti.