Yangınla mücadele 6 ilde 13 noktada devam ediyor: Adana, İzmir, Isparta, Denizli, Antalya ve Muğla… Antalya Gündoğmuş’taki yangında risk altındaki yerleşim yerleri boşaltıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, kent merkezine yaklaşan yangının kontrol altına alındığını açıkladı.

NTV Haber – Anadolu Ajansı 

Adana, İzmir, Isparta, Denizli, Antalya ve Muğla'da orman yangınları

İlişkili Haberler

SON DAKİKA HABERİ: Manavgat'taki can kaybı 7'ye yükseldi

SON DAKİKA HABERİ: Manavgat’taki can kaybı 7’ye yükseldi

Samsun'da orman yangını; 7 hektarlık alan zarar gördü

Samsun’da orman yangını; 7 hektarlık alan zarar gördü

Türkiye’de orman yangınlarıyla mücadele sürüyor.

Antalya ve Muğla’nın yanı sıra Isparta ve Denizli’de de yangın çıktı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, son 6 günde 32 ildeki 137 yangının kontrol altına alındığını duyurdu.

Pakdemirli’nin açıklamasına göre; 6 ilde 13 yangınla mücadele ediliyor.

Alevlere 16 uçak ve 51 helikopter  ile havadan müdahale ediliyor. 

Milas’taki Yeniköy Termik Santraline alevlerin yaklaştığı iddialarına değinen Bakan Pakdemirli, “Şimdilik orada bir problem görünmüyor. Rüzgar da o yönde esmiyor, bir problem yok” diye konuştu.

SABOTAJ İDDİALARI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 8 yerleşim yeri tamamen olmak üzere 13 mahallenin boşaltıldığını söyledi. Sobataj iddiaları için Soylu, “300’e yakın ihbar geldi, her biriyle ilgileniyoruz. Yangınlarla ilgili özel bir ekip çalışıyor” dedi. Soylu, Muğla’da 10 bin vatandaşın tahliye edildiğini söyledi. 

“YAPILAŞMAYA İZİN VERİLMEYECEK”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise yanan alanların turizm imarına açılacağı iddialarını yalanladı. Ersoy, “Yanan orman arazilerinin herhangi bir sebeple yapılaşmaya veya başka amaçla tahsisi mümkün değildir” diye konuştu.

ANTALYA

Gündoğmuş Ortakonuş Mahallesi’ndeki ormanlık alanda 29 Temmuz’da çıkan yangın rüzgarın etkisiyle yayıldı. Sarp bölgede yer aldığı için alevlere müdahale güçlükle yürütülüyor.

Yüksek sıcaklık ve düşük nem nedeniyle yayılan alevler, Ortakonuş’un yanı sıra rüzgarın da etkisiyle Çarızözü, Senir, Narağacı, Balkaya ve Ümütlü mahallerine sıçradı.https://16133679f37933d42236a56518deb66d.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.htmlhttps://16133679f37933d42236a56518deb66d.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Bu mahalleler tahliye edilerek, vatandaşlar Milli Eğitim Müdürlüğünün yurtlarına yerleştirildi. 

CAMİ HOPARLÖRÜNDEN ANONSLAR YAPILDI

Alevler Gündoğmuş ilçe merkezini de tehdit ettiği için tedbir amaçlı ilçenin boşaltılmasına yönelik cami hoparlöründen anonslar yapıldı. Bölgede görev yapan jandarma ve polis ekipleri de tahliyelerin hızlı şekilde gerçekleştirilmesi için çaba sarf ediyor. Gündoğmuş’taki yangına 9 helikopterle müdahale ediliyor.

BAKANLARDAN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, tedbir amaçlı tahliye çalışmalarının devam ettiği Antalya’nın Gündoğmuş ilçesinde incelemelerde bulundu.

Bakan Çavuşoğlu, Bayraktepe’de gazetecilere yaptığı açıklamada, yangınlarla ilgili etkin çalışma yürütüldüğünü söyledi.

Bir gazetecinin Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in Gündoğmuş’a helikopter gönderilmediği yönündeki sözlerini hatırlatması üzerine Çavuşoğlu, “Doğru bilgi değil, dürüst bir bilgi olmadı maalesef. Kendisinin de bildiği halde, kendisi de bana ‘ata dostum’ der, ata dostum olduğu halde yakıştıramadığımı kendisine de söyledim” dedi.

Yangına yakın yerleşim bölgelerini olası bir tehdit ihtimaline karşı önceden boşalttıklarını aktaran Çavuşoğlu, her mahallede bu önlemi aldıklarını bildirdi.

Çavuşoğlu, Gündoğmuş’a helikopter gönderilmediği iddialarına ilişkin, “Buraya helikopter göndermiyorlar diyorlar ama 7 tane helikopter burada çalışma yapıyor. Yangın çıktığında helikopter gönderdik” dedi.

İlçenin tahliyesiyle ilgili Kaymakamlığın koordinasyonunda bir çalışma olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Özellikle hayvanların kurtarılması için de çalışma yapıldı. Şu anda şehre doğrudan bir tehdit yok ama poyraza dönerse yine şehre doğru yönelebilir. O yüzden hava kararmadan sabahtan beri olduğu gibi tüm imkanlarımızla mücadele ediyoruz. Burada yangının tam olarak söndürülmesi için tüm arkadaşlarımız gerçekten durmadan çalışıyorlar. Onlara da çok teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

BAKAN KARAİSMAİLOĞLU: KENT MERKEZİNE YAKLAŞMIŞ OLAN YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu da ekiplerin bölgede yoğun şekilde çalışma yaptığını söyledi. İlçede incelemelerde bulunduklarını anlatan Karaismailoğlu, “Kent merkezine yaklaşmış olan yangın bertaraf edildi, kontrol altına alındı, soğutma çalışmaları devam ediyor” diye konuştu.

Hummalı bir çalışma yürütüldüğünü anlatan Karaismailoğlu, “Binlerce çalışanımız burada cansiparane çalışıyor, adeta savaşıyor. Hiçbir derdi olmayanların, oturdukları yerden dezenformayon yaparak, yalan yanlış bilgilerle arkadaşlarımızın moralini bozmaya hiç kimsenin hakkı yoktur” açıklamasında bulundu.

Akseki ilçesindeki yangında Hocaköy Mahallesi’ne kadar ilerleyen alevlerin, yerleşim yerlerine ulaşması yoğun müdahaleyle engellendi. Ancak olası bir riske karşı mahalle sakinleri sık sık uyarılıyor.

Yangının Güneykaya Mahallesi’nde de yayılmaması için alevlerle mücadele devam ediyor. Söndürme çalışmalarında vatandaşlar da ekiplere destek veriyor.

Bölgedeki Gülen Dağ’da ise yüksek sıcaklık ve düşük nem nedeniyle yangın etkisini sürdürüyor, alevlerin sınırdaki Manavgat’a bağlı mahallelere sıçramaması için de havadan müdahaleye devam ediliyor.Antalya/SeydikemerAntalya/Seydikemer

MUĞLA

Bodrum’da alevler Mumcular-Mazı Köyü arasında etkili oluyor. Rüzgarın aniden yön değiştirmesi ekiplerin müdahalesini güçleştiriyor. Müdahale sürerken Mumcular-Mazı Köyü yolu da kapatıldı.

Alevler, Milas ilçesine bağlı Çökertme Mahallesi’ni tehdit etmeye devam ediyor. Çok sayıda vatandaşın alevler nedeniyle kaçmaya başladığı bildirildi.