Kıbrıs’ın kuzeyinde, bağımsızlığı Türkiye dışında hiçbir ülke tarafından tanınmayan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, bugün cumhurbaşkanlığı seçimi için sandık başındaydı.

Kuzey Kıbrıs Yüksek Seçim Kurulu yerel saatle 19.40 itibarıyla adadaki 738 sandıktan tümünün açıldığını ve kesinleşmemiş sonuçlara göre seçimi Ulusal Birlik Partisi adayı Ersin Tatar’ın kazandığını duyurdu.

Tatar 67 bin 385, rakibi Mustafa Akıncı ise 62 bin 858 oy aldı.

Tatar’ın oy oranı yüzde 51, 74, Akıncı’nın oy oranı ise yüzde 48,26 oldu.

Ersin Tatar: Kıbrıs Rum halkına barış elini, dostluk elini bu geceden uzatıyorum

Ersin Tatar, seçim zaferinin ardından yaptığı açıklamada “Kıbrıs Rum halkına barış elini, dostluk elini bu geceden uzatıyorum” dedi.

  • Kuzey Kıbrıs Başbakanı Ersin Tatar,
  • Yazlık Saray'ın mülkiyeti tartışması Franco'nun varislerinin binayı satışa çıkarmasıyla gündeme gelmişti

Tatar, önemli olanın ülkesini birlik ve beraberlik içinde daha iyi günlere taşıyabilmek olduğunu söyledi ve ekledi:

“Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve yardımcısı Fuat Oktay’a da çok teşekkür ederim. Biz vefalı insanlar olarak, halkımız yaşam mücadelesi verirken her zaman bizim yanımızda olan Türkiye ile birlikte olmaktan övünç ve kıvanç duymaktayız. Seçim malzemesi yapmak için Anavatan Türkiye’ye laf uzatanları reddediyoruz.”

Katılım oranı yükseldi

Geçen hafta yapılan ilk seçimin ilk turunda yüzde 56 olan katılım oranı ikinci turda yüzde 67’ye yükseldi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ersin Tatar’ı tebrik etti ve “Kıbrıs Türkünün refahı, kalkınması ve güvenliği için hep birlikte çalışacağız. KKTC’nin Doğu Akdeniz’deki meşru hak ve çıkarlarını hep birlikte koruyacağız” dedi.

Adaylardan Mustafa Akıncı cumhurbaşkanlığı, Ersin Tatar ise başbakanlık görevini yürütüyordu.

İlk turda Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı ve Başbakan Ersin Tatar oyların yüzde 32,45’ini, bağımsız aday olarak giren Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı yüzde 29,76’sını almıştı.

Seçimden zaferle ayrılan Tatar, Ankara ile daha yakın ilişkiler kurmayı hedefleyen bir siyasetçi.

Akıncı ise Ankara’nın Kıbrıs siyasetine müdahale ettiğini belirtiyor ve bunu eleştiriyordu.

Tatar ve Akıncı
Akıncı ve Tatar ilk turda oylarını kullanırken

Akıncı, Ankara’yı seçimlere müdahale etmekle suçlamıştı

Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, ilk tur sonrası “Siz, ‘Sizin cumhurbaşkanınız bu olacak’ deme hak ve yetkisine zaten sahip değilsiniz” açıklamasını yapmıştı.

Taraftarlarına seslenen Akıncı, “Kendi kendini yönetmeye muktedir olan bu halk, kimi seçeceğine karar verme yeteneğine sahiptir. Kimi seçeceğine, kendi özgür iradesiyle, beyniyle, vicdanıyla, karar verecek olgunluktadır” demişti.

İlk turda en fazla oyu alan Ersin Tatar ise Twitter hesabından,” Kıbrıs Türk halkı demokratik iradesini ortaya koydu. Bu başarı sadece bizim değil Kıbrıs Türk halkınındır” demişti.

BBC NEWS