Aile hekimlikleri ve eczaneler pnömokok yani halk arasında bilinen adıyla zatürre aşısı olmak isteyenlerle dolup taşıyor. 200 kişilik listelere isim yazdırılıyor. İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Cenap Sarıalioğlu’na göre aşılara talep bu yıl 50 kat arttı. Yeditepe Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi halkta yayılan yanlış bilginin aksine zatürre aşısının COVID-19’dan korumadığını söylüyor.

Türkiye’de uzun yıllardır uygulanan pnömokok yani zatürre aşısına son 15 gündür yoğun talep var. Bunun sebebi zatürre aşısının koronaya karşı koruyacağı beklentisi. Oysa bu aşı COVID-19’a karşı etkili değil. Korona enfeksiyonu sonrası gelişebilecek zatürre riskini azaltıyor ama yine de hiç olunmayacağı anlamına gelmiyor.

Asıl mesele risk grubunda olmayan kişilerin de oluşabilecek pnömoniye karşı önlem almak istemesiyle ortaya çıkıyor. Bir yıl öncenin tüketim oranına göre üretilen aşılar maalesef bu yıl 50 kat artan talebi karşılamıyor. Ama Sağlık Bakanlığı’nın elinde bebekler ve kronik hastalar için yeterli aşı stoku var. Hürriyet’ten Gizem Coşkunarda, Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi’ye konuyla ilgili merak edilenleri sordu.

Pnömokok aşısı koronaya karşı korur mu?
Pnömokok aşısı koronaya karşı korur mu?
Aşı pnömonilere en çok sebep olan pnömokoklardan koruma amaçlı yapılıyor. Bu aşı yapıldıktan sonra hiç pnömoni geçirilmeyeceği anlamına gelmez fakat riski azaltır. COVID-19 pnömonisi direkt virüs aracılığıyla ortaya çıktığı için bundan korumaz fakat pnömoni için risk faktörü olan kişilerde COVID-19 enfeksiyonu sonrasında gelişebilecek pnömokok, pnömoni riskini azaltır.