Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, “Haziran ayında yerli kaynaklarla sentez ilaç alanında önemli bir müjdemiz olacak” dedi.

Bakan Varank: Sentez ilaç alanında bir müjdemiz olacak

ANKARA (DÜNYA) – Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’nin tanı kiti geliştirme yönünde güçlü bir altyapısı olduğunu ve yeni teknolojiler geliştirmek için projeler yürütüldüğünü açıkladı. Bakan Varank, COVID-19 Türkiye Platformu tarafından düzenlenen “Türkiye’nin Tanı Gücü Sanal Konferansında” COVID-19 salgınına karşı yürütülen aşı ve ilaç çalışmaları, biyoteknoloji alanındaki yeni çağrılara yönelik bilgi verdi.

İki yeni çağrı

Mustafa Varank, teknolojiye dayalı projelere yönelik son dönemde TÜBİTAK proje çağrılarının arttığını hatırlatarak, 14 Mayıs günü iki yeni proje çağrısına çıkacaklarını kaydetti. “Siparişe Dayalı Ar-Ge Projeleri için KOBİ Destekleme Çağrısı”nda, KOBİ ölçeğinde bir kuruluşun müşterisinin ortak başvuru yapacağı, müşterinin KOBİ’ye sipariş edebileceği ürünün geliştirilmesinin hedeflendiği kaydedildi. Bu çağrıda konu ve sektör sınırlaması bulunmuyor.

“Patent Tabanlı Teknoloji Transferini Destekleme Proje Çağrısı” hakkında da bilgi veren Mustafa Varank, üniversite, araştırma altyapıları, teknoparklarda geliştirilen patentli teknolojilerin patent haklarının sanayiye aktarılmasını hedeflediğini vurguladı.

Firmalara DMO’ya ürün satma imkanı

Bakan Varank, TÜBİTAK ile DMO arasında 2019’da hayata geçirilen bir protokol ile bazı projelerde DMO’nun ürün alıcısı olma imkanı sağlandığını da hatırlattı. Varank, TEYDEP Ar-GE teşviklerinden yararlanarak bir ürün geliştirdiyseniz, bu ürün DMO’nun satışa yönelik Tekno Katolog Platformuna doğrudan alındığını, bunun da ürünün kamuya kolaylıkla satışı anlamına geldiğini anlattı. DMO’da tek seferde 500 bin TL’ye kadar sipariş verilebiliyor.

İlaç ve aşı çalışmaları

Bakan Mustafa Varank, TÜBİTAK tarafından yürütülen COVID-19’a karşı 17 aşı ve ilaç projesi bulunduğunu kaydetti. Aşı ve ilaç çalışmalarının SarsCov-2 virüsü Türkiye’ye girmeden başladığını kaydeden Varank, “Bunların içinde 8 aşı projemiz var; yılsonunda klinik öncesi süreçlerin tamamlanmasını öngörüyoruz. Projelerden birinde hayvan deneyleri aşamasındayız; diğer iki projede de yakın zamanda bu deneyleri başlatacağız. “ bilgisini verdi.

İlaç projelerinde ilaç alanında; hem kimyasal hem de biyo-teknolojiye odaklanan 9 farklı projenin sürdüğünü kaydeden Varank, “Haziran ayında, bu projelerden birinde yerli kaynaklarla sentez ilaç alanında önemli bir müjdemiz olacak. Tüm bu çabalarda, gençlerin enerjisinden de faydalanıyoruz.” dedi.

Virüs tanısı için yeni yöntem

Bakan Varank, Türkiye’nin teşhis ve tanıda güçlü bir altyapısı olduğunu, covid-19 salgınında yerli kitler geliştirildiğini, hatta bazılarının ihraç edildiğini vurgulayarak, bunun yanında bir bilim insanının PCR testine alternatif 30 dakikada sonuç alacak bir proje üzerinde çalıştığını kaydetti. Varank, “Selim Hanay COVID-19’un kuluçka döneminde, hastalık belirtileri ortaya çıkmadan önce 30 dakikada sonuç alınması hedefleniyor. Hocamızın çalışması; biyokimyasal reaksiyonlar yerine, virüsün ağırlıklarının tartılmasına dayalı nanomekanik bir sistem içeriyor. Pototipin Haziran ayında tamamlanması planlanıyor” bilgisini verdi.

Bakan Mustafa Varank, teşhis-tanı alanında destek alan taşınabilir laboratuvarlar, hibrid ve termal kameralar, mikro akışkan çip yöntemi ve yapay zeka tabanlı uygulama projelerinin tanıtılacağını açıkladı.

Bu arada Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Türkiye’nin son 5 yıl içinde klinik öncesi araştırmalar için 3 bin projeye 2,3 milyar TL kaynak sağladığını, tanı kitleri dahil tıbbi cihaz geliştirmeye yönelik 516 projeye 402 milyon TL verildiğini bildirdi. COVID-19 odaklı bir tıbbi cihaz projesi çağrısına çıktıklarını hatırlatan Varank, bu çağrıya 446 başvuru aldıklarını ve 10 projeyi seçtiklerini bildirdi.

DÜNYA