Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump’ın Beyaz Saray’daki görüşmesi 1 saat 15 dakika sürdü.

Erdoğan-Trump görüşmesi sona erdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump’ın Beyaz Saray’da 20.15’te başlayan  görüşmesi sona erdi. Görüşme, 1 saat 15 dakika sürdü. Heyetler arası görüşmeye geçiliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump tarafından Beyaz Saray’da resmi törenle karşılandı.

Beyaz Saray’a gelişinde tören kıtası tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, makam aracından inişlerinde ABD Başkanı Trump ve eşi Melania Trump ile tokalaşarak gazetecileri selamladı.

Daha sonra Şeref Defteri’ni imzalayan Erdoğan, baş başa görüşme için Oval Ofis’e geçti.

Erdoğan ile Trump’ın görüşmesi TSİ 20.13’te başladı.

Toplantı öncesinde kısa açıklama yapan Erdoğan ve Trump, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Trump: Sınırlarınızın güvende olmasından memnunum

ABD Başkanı Trump, yaptığı açıklamada, “Ateşkes devam ediyor, Kürtlerle görüştük, gayet memnunlar. Artık diğer insanların sınırları için endişelenmeyi bırakmamız gerektiğiniz düşündüm. 10 bin kilometre uzaklıkta ve bin yıllık bir süreçten bahsediyoruz. Sınırınızın güvende olmasından memnunum. Sadece petrol bölgesini güvence altına almak için asker bıraktık. İlk günden beri dostuz, birbirlerimizi çok iyi anlıyoruz. Bu tek yönlü bir yol değil. Sizi burada ağırlamak büyük şeref” dedi.

Erdoğan: Her şeyi etraflıca anlatacağız

Erdoğan da “Basın toplantısında her şeyi etraflıca anlatacağız” diye konuştu.

“S-400 ve f-35 de görüşülecek”

Donald Trump, görüşmede bir soru üzerine S-400 ve F-35’leri de konuşacaklarını ifade etti.

Trump, “Türkiye hem F-35 hem S-400’e sahip olacak mı?” şeklindeki bir soruya “Bu konu hakkında konuşacağız, basın toplantısı yapacağız” şeklinde yanıt verdi.

DAEŞ’le ilgili de açıklamalarda bulunan Trump, “DEAŞ’ın yüzde 100 bitirdik. Bir ve iki numaralı ismi yok ettik. Türkler DAEŞ’lileri izliyor. Türkiye de yakın zamanda 100 DEAŞ’lıyı yakaladı ve icabını bakıyorlar” ifadelerini kullandı.

“Azil soruşturması tam bir cadı avı”

Donald Trump, azil soruşturmasıyla ilgili sorulara karşılık “Azil soruşturması tam bir cadı avı. İzlemiyorum. Bana rapor sunacaklar” dedi.

“Ticaret hacmini 120 milyar dolara çıkabiliriz”

Trump, iki ülke arasındaki ticaretle ilgili soruya ise şöyle yanıt verdi: “Ticari ilişkilerimizi geliştirmekten yanayız. Ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarabiliriz. Şu anda 20 milyar dolarlık bir hacmimiz var. Çok yakın bir sürede 120 milyar dolara çıkabiliriz.”

Erdoğan ve Trump daha sonra Oval Ofis’teki görüşmeye geçti.

DÜNYA