İhlas Finans tarafından yatırdıkları 400 milyon dolarları geri verilmeyen ve mağdur edilen 68 bin vatandaşın umudu, bir kez daha söndü. CHP tarafından TBMM’ye sunulan ve komisyonda bekleyen yasa teklifinin doğrudan gündeme alınması önerisi reddedildi. Oylama sırasında Meclis’te 200 civarında AKP, 40 civarında MHP, 110 civarında CHP, 40 kadar HDP ve 35 kadar İYİ Parti milletvekili bulunuyordu. Teklifin gündeme alınabilmesi için Meclis’te bulunan mevcudun 1 fazlasının kabul oyu vermesi gerekiyordu.

TBMM’deki görüşmeleri sırasında, CHP-İYİ Parti ve HDP’li vekiller kabul oyu kullandı. Ancak öneri AKP-MHP oylarıyla reddedildi. AKP Erzurum Milletvekili Recep Akdağ ile Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu’nun ise kabul oyu vermeleri dikkat çekti.

'İhlas'taki durum hortumlamadır!'Teklif sahibi CHP’li Akif Hamzaçebi, yaptığı konuşmada Milletvekillerinden destek isterken, 19 yıllık mağduriyeti şöyle anlattı:

“14 YILLIK GEÇMİŞ”

“İhlas Finans kurumuna para yatırıp da geri alamayan vatandaşlarımızın mağduriyetini gidermeyi amaçlayan kanun teklifinin 14 yıllık geçmişi var. 2005 yılında Bankacılık Kanunu Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülürken, vermiş olduğumuz önerge ile İhlas Finans’ın tasfiyesinin de TMSF’ye devredilen bankalarda olduğu gibi yürütülmesini önerdik, komisyonda kabul edildi, genel kurulda AKP oylarıyla çıkartıldı.”

Kılıçdaroğlu'dan İhlaszede çağrısı: Allah'a inanıyorsanız bu kanuna 'evet' diyeceksiniz“İhlas Finans, 2001 krizi sürecinde tasfiye sürecine girdi. Ülke olarak o tarihte ağır krizi yaşadık. Bankacılık sektörü ağır yara aldı. Hazine, 22 milyar doları kamu bankalarına 27 milyar doları da TMSF’ye devredilen bankalar olmak üzere 47 milyar dolar kaynak bankacılık sektörüne aktardı. TMSF, bankalara para yatıran mevduat sahiplerinin parasını ödedi. Banka sahiplerinin malvarlığına gitmek suretiyle bunları paraya çevirerek tasfiye yoluna gitti.”

İhlaszedeler TBMM'de destek aradı“MALVARLIKLARINDAN ALINACAK”

“Şubat 2001’de İhlas Finans da tasfiye sürecine sokuldu. 2001’den bu yana paralarını alamayan vatandaşlarımızın parasını almaları için kanun teklifini huzurunuza getirmiş bulunuyoruz. Teklif kabul edilirse, İhlas Finans da tıpkı TMSF’ye devredilen bankalar gibi tasfiye tabii tutulacak. Hazine’nin uğramış olduğu zarar da İhlas Finans’ın sahiplerinin malvarlığına gidilmek suretiyle kendilerinden tahsil edilecektir.”

SÖZCÜ