Bakan Varank'tan dev tesis için tarih verdi

Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi Polipropilen Tesisi Yatırımı için imzalar atıldı. İmza törenine katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank,Tesisin yatırımına gelecek yıl başlanacağını, tamamlandığında yaklaşık 10 bin kişiye istihdam sağlanacağını duyurdu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi’nde gerçekleştirilecek Polipropilen Üretim Tesisi’nin 1,2 milyar dolaryatırım bedeline sahip olacağını belirterek, “Atılan bu önemli adım, hem ekonomiye olan güveni hem de ülkemizin sunduğu benzersiz fırsatları göstermesi açısından ciddi bir örnek teşkil ediyor.” dedi.

Varank, Rönesans Holding, Sonatrach ve Bayegan ortaklığında Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi’nde gerçekleştirilecek Polipropilen Üretim Tesisi projesinin Çırağan Sarayı’ndaki imza töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye‘nin, kimya sektöründe dünyanın 14. büyük pazarına sahip olduğunu vurguladı.

Milli gelirin yüzde 6’sını oluşturan bu sektörde geçen yıl 38 milyar dolarlık ithalat yapıldığını aktaran Varank, şunları kaydetti:

“Tek başına petrokimya sektöründeyse yine geçtiğimiz yıl 13 milyar dolar dış ticaret açığı verdik. Bu tutar, imalat sanayinde verdiğimiz dış ticaret açığının yüzde 30’una karşılık geliyor. Petrokimya sektöründe ürün bazında en fazla açığı polipropilen ve polietilen türevlerinde veriyoruz. Plastik, elyaf ve kauçuk ham maddelerinde ciddi ölçüde dışa bağımlıyız. Aslında tüm bu veriler, üretime dayalı büyümenin gerçekleşmesi ve cari açığın kalıcı bir biçimde azaltılması için petrokimya yatırımlarının ne derece hayati olduğuna dikkati çekiyor.”

Varank, bu yatırımların; arz güvenliğinin sağlanması, yüksek katma değerli üretim ve nitelikli istihdam açısından da oldukça mühim olduğuna işaret ederek, “Buradan hareketle, küresel eğilimleri de göz önünde bulundurarak yüksek teknolojinin kullanıldığı petrokimya yatırımlarına büyük önem veriyoruz.” dedi.

“Yıllık 1 milyar dolarlık katma değer üretilebilecek”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nde kurulacak petrokimya tesisleri için yerli ve yabancı yatırımcılarla görüşmelerinin tüm hızıyla devam ettiğini belirterek, “Kurulacak fabrikalarla plastik ve kauçuk sektörünün en temel ham maddelerinin üretilmesini amaçlıyoruz. Atacağımız adımlar, hem yurt içi üretim kapasitesinin geliştirilmesi hem de dışa bağımlılığın azaltılması açısından çok büyük bir reform niteliğinde.” ifadelerini kullandı.

Güçlü ve verimli bir sanayinin, sürdürülebilir büyümenin ve dengeli refah artışının en temel faktörlerinden biri olduğunu vurgulayan Varank, sanayi rekabet gücünün daha da artması için kümelenme oluşumlarını teşvik ettiklerini ve entegre endüstri bölgelerini hayata geçirdiklerini anlattı.

CNNTÜRK