‘Türkiye ile ilişkiler çok iyi bir noktada'

İngiltere’nin eski Ankara büyükelçisi Richard Moore, Türkiye ile ikili ilişkilerin çok iyi bir noktada olduğunu söyledi. Moore, Ankara Anlaşması’nın sona ermesine rağmen Türk ve İngiliz vatandaşlarının ticaret, kültür ve diğer birçok alanda işbirliği yapabilmelerine dönük düzenlemeleri yaşama geçireceklerini ifade etti.

BİRLEŞİK Krallık Dışişleri Bakanlığı Siyasi Direktörü, eski Ankara Büyükelçisi Richard Moore, İngiltere’nin AB’den ayrılmasına (Brexit) rağmen “küresel bir güç” olmaya devam edeceğini, İngiliz diplomasisinin dünyadaki etkinliğinin azalmayacağını söyledi. Moore, Türkiye ile ikili ilişkilerin çok iyi bir noktada olduğunu, Brexit sonrası çok daha güçleneceğini belirtirken, Ankara Anlaşması’nın sona ermesine rağmen Türk ve İngiliz vatandaşlarının ticaret, kültür ve diğer birçok alanda işbirliği yapabilmelerine dönük düzenlemeleri yaşama geçireceklerini kaydetti.

2014-2017 yılları arasında Türkiye Büyükelçisi olarak görev yaptıktan sonra Londra’ya dönen ve İngiltere Dışişleri Bakanlığı Siyasi Direktörlüğü ve Dışişleri Bakanı’nın Dış Politika Başdanışmanlığı görevine atanan Moore, 23 Kasım’da Ankara’ya yaptığı ziyaret sırasında Hürriyet’in sorularını yanıtladı. Moore, Ankara’da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İbrahim Kalın ile bir araya geldiğini ve başta İran yaptırımları, Suriye’deki son gelişmeler, Cemal Kaşıkçı cinayeti, Brexit süreci ve ikili ilişkileri ele aldıklarını söyledi.

SINIR KONTROLÜ

İngiltere’nin mart ayının sonunda AB’den ayrılacağını, bunun devasa bir gelişme olduğunu kaydeden Moore, “Bunu çeşitli nedenlerden dolayı yapıyoruz ama sınırlarımızı yeniden kontrol altına alma isteğimiz bunların başını çekiyor. Yani asıl amaç göçmenlik konularıyla bağlantılı. AB üyeliği nedeniyle Türkiye, ABD gibi kilit ticari ortaklarımızla bağımsız serbest ticaret anlaşmaları yapma konusunda sınırlandırılmak da istemiyoruz” dedi.

Moore, bu ayrılığa rağmen dış politika ve güvenlik konularında Avrupa ve AB’ye yakın olmaya devam edeceklerini belirtirken, “Yani yelkenleri şişirip Atlantik’in ortasına doğru yol almıyoruz. Coğrafya bizi Avrupa’ya bağlıyor. Hâlâ NATO üyesiyiz, Avrupa’nın birçok kurumuna bağlıyız” dedi. Yeni döneme İngiliz diplomasisinin da hazırlandığını, bu kapsamda İngiltere’nin geleneksel dostlarıyla ilişkilerini derinleştireceklerini, ayrıca 52 ülkeden oluşan Uluslar Topluluğu’na (Commonwealth) odaklanacaklarını anlatan Moore, “Brexit’in değiştirmeyeceği ve Türklere de sürpriz sayılmayacak tek şey İngiltere’nin hisleri ve hırsları olacak. Bildiğiniz gibi, biz bir küresel gücüz” ifadelerini kullandı.

ANKARA ANLAŞMASI

Eski büyükelçi, Türk vatandaşlarına İngiltere’de iş kurma ve işletme hakkı veren Ankara Anlaşması’nın geleceği ile ilgili olarak ise anlaşmanın önemini bildiklerini ancak bu konuda nasıl bir adım atılacağına ilişkin kesin bir karar alınmadığını iletti: “Bir karar alınması gerekli. Ama şu konuda netiz: Türklerin ve İngilizlerin karşılıklı birbirlerini ziyaret edebilecekleri, ticaret ve kültür alanlarında işbirliği yapacakları bir gelecek konusunda kararlıyız. Gelecekte akla uygun bir düzenleme yapacağımızdan eminim.”

YPGPKK BAĞLANTISINI GÖRMEZDEN GELMEDİK’

Suriye’deki gelişmeleri ve özellikle Türkiye ile ABD arasında yaşanan YPG sorununu da değerlendiren Büyükelçi Moore, İngiltere’nin iki yakın müttefikinin gerilim yaşamasının kendileri açısından kaygı verici olduğunu ama son dönemde artan diyaloğun memnuniyet verici olduğunu kaydetti. İngiliz diplomat, YPG’nin Suriye Demokratik Güçleri (SDG) çatısı altında DEAŞ ile mücadele etmesinin Türkiye ile ilişkilerde hassasiyet yarattığını belirtirken, şunları söyledi: “Bildiğiniz gibi, bu konuda hep çok açık oldum. PYD/YPG’nin PKK ile bağlantısını görmezden gelmedik. Bunu anlıyoruz. Türkiye’nin güvenliğini koruma konusundaki mutlak hakkını da anlıyoruz. Ancak DEAŞ’ı Suriye’den atmak gibi çok önemli bir görevimiz vardı. Ve korkarım bu nedenle bazen ülkeler kendi ulusal çıkarlarını gözetirler. Geçen yaz, DEAŞ nedeniyle Londra caddelerinde insanlarımız öldü. Türk dostlarımızla çok açık ve dürüst olmaya çalışıyoruz. Bizim orada (Suriye) olmamızın tek bir nedeni var, o da DEAŞ ile mücadele. Umut ediyoruz ki DEAŞ’ın Kuzey Suriye’deki varlığı yakında sonlanacak ve biz de buna bir son vereceğiz. Buna odaklanmış durumdayız.”

HÜRRİYET