Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye’ye diz çöktüremeyenlerin ekonomi kozunu da boşa çıkardık

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye’ye diz çöktüremeyenlerin ekonomi kozunu da boşa çıkardık
Advertisement

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ”Türkiye’ye sosyal gerilimler, siyasi kaos, darbe girişimleri, terör örgütleriyle diz çöktüremeyenlerin ekonomi kozunu da boşa çıkardık” dedi. Fındık alım fiyatlarına ilişkin de açıklama yapan Erdoğan, ”Toprak Mahsulleri Ofisimizle 1 Kasım’dan itibaren levant kalite fındığın kilosunu 14 liradan, Giresun kalite fındığın kilosunu da 14,5 liradan almaya başlayacağız” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı’nın gündeminde Cemal Kaşıkçı cinayeti de vardı. Pazar günü Suudi başsavcının Türkiye’ye geleceğini söyleyen Erdoğan, ”Yerli işbirlikçi kim? 15 kişiyi Türkiye’ye gönderen kim?” diye sordu.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin genel merkezinde Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuştu.

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin üzerinden yaklaşık 4 ay geçtiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu sürede olup bitenlerin, başka ülkelerin, toplumların 4 yılda, hatta 14 yılda yaşadıklarından daha fazlasına tekabül ettiğini dile getirdi.

Ana muhalefet partisinin seçim sonuçlarının üzerine gölge düşürmeye çalıştığını ancak başarılı olamadığını kaydeden Erdoğan, milletin ortaya koyduğu iradenin açık ve net olduğu için sonuçları kabullenmek zorunda kaldığını söyledi.

Bu arada kabinenin kurulduğunu, yeni yönetim sistemini bilfiil çalıştırmaya başladıklarını anlatan Erdoğan, hem içeride hem dışarıda siyasi ve ekonomik olarak çok büyük atılımların hazırlıkları içine girdiklerini vurguladı.

Ekonomide 2013 yılında Gezi olaylarıyla fitili ateşlenen, 15 Temmuz’da iyice aleniyet kazanan sıkıntıların farkında olduklarını ifade eden Erdoğan, bunların çözümü için çok önemli kararlar aldıklarını ve uygulamaya başladıklarını aktardı.

”TÜRKİYE’YE DİZ ÇÖKTÜREMEYENLERİN EKONOMİ KOZUNU DA BOŞA ÇIKARDIK”

Bu sırada hiçbir rasyonel sebebi olmayan bir kur saldırısının başladığını anımsatan Erdoğan, “Bir anda tırmanışa geçen döviz kurlarını, faizlerin artışı ve enflasyonun yükselişi takip etti. Maalesef ülkemiz içindeki kimi kesimler de bu ateşi söndürme gayretlerimize destek vermek yerine adeta ateşe odun taşıdılar” diye konuştu.

Tüm imkanların seferber edildiği ve bu saldırı dalgasını belli bir yerde kontrol altına almayı başardıklarını belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

“Her şeyde bir hayır vardır. Bu vesileyle özellikle cari açığımızı düşürmeye ve tasarrufları artırmaya yönelik yapısal reformlarımızı hızlandırmış olduk. Türkiye’ye sosyal gerilimlerle, siyasi kaosla, darbe girişimleriyle, terör örgütleriyle diz çöktüremeyenlerin ekonomi kozunu da boşa çıkardık. Nasıl bugün birliğimiz, beraberliğimiz, kardeşliğimiz, ülkemizin siyasi ve askeri gücü eskisinden daha iyi bir yerdeyse, ekonomimiz de aynı şekilde daha ileri bir seviyeye ulaşmış durumda.”

“HERKESTEN SABIR İSTİYORUZ”

Hala çözüm bekleyen sıkıntıların varlığına işaret eden Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

“Piyasalarda nakit sıkışıklığı yaşandığını, kredi kanallarının daraldığını, buna bağlı olarak üretim ve istihdamda dikkatle üzerinde durulması gereken gelişmelerin yaşandığını da biliyoruz. Bunların hepsiyle ilgili hazırlıklarımız, çalışmalarımız, planlarımız var. Öncelikli sorunları hal yoluna koyduktan sonra bu sıkıntıları aşmak çok daha rahat olacaktır. Sanayicimizden esnafımıza, çiftçimizden inşaatçılarımıza kadar herkesten sabır istiyoruz. Tüm kesimlerin kendi kaynaklarını daha etkin şekilde kullanarak çarkların dönmesini sağlaması çok ama çok önemlidir. Darbe girişiminin ertesi günü bile işinin başında olan, üretimine, hizmetine, ticaretine ara vermeyen milletimizden bugün de aynı dirayetli ve milli tavrı göstermesini bekliyoruz. Fevkalede dönemler, fevkalede tedbirler ve onunla birlikte fedakarlıklar gerektirir. Devletiyle, milletiyle fedakarlığımızı yaptık ve bu sürecin üstesinden geldik. İnşallah bundan sonra işimiz daha da kolay olacaktır.”

AK Parti’nin milletiyle birlikte yola çıktığını, bugüne kadar karşılaştığı tüm engelleri milletiyle beraber aştığını dile getiren Erdoğan, bugün de yarın da her ne yapacaklarsa milletle birlikte yapacaklarını vurguladı.

”BU MESELE, DEVLET VE MİLLET OLARAK BEKA MESELESİDİR”

Toplantıya katılan il başkanlarından şehirlerine döndüklerinde, vatandaşlara bu durumu anlatmanızı isteyen Erdoğan, “Milletimizin gönlünü fethetmeden hedeflerimize ulaşamayız. Bu mesele sadece bir seçim meselesi değildir. Bu mesele, devlet ve millet olarak beka meselesidir, çocuklarımızın geleceği meselesidir, 2023 hedeflerimiz, 2053 ve 2071 vizyonlarımız meselesidir. AK Parti’nin her bir mensubu işte böylesine büyük bir davanın sorumluluğunu üstlendiğinin bilinciyle hareket etmek zorundadır” diye konuştu.

AK Parti’nin hiçbir zaman “ben” diyenlerin partisi olmadığını, bundan sonra da olmayacağını belirten Erdoğan, “Çünkü bizim kitabımızda ben yoktur, biz vardır. ‘Ete kemiğe büründü, Yunus diye göründü.’ Mesele budur. Biz AK Parti’nin kaderiyle ülkemizin kaderini aynı görüyoruz. Bu ülke varsa, ayaktaysa, güçlüyse, hedeflerine doğru ilerliyorsa AK Parti işini doğru yapıyor demektir. Türkiye’nin başına bir hal gelirse, AK Parti olsa ne olur, olmasa ne olur. Onun için ülkemize sahip çıkacağız. Onun için ‘tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet’ diyeceğiz” ifadelerini kullandı.

”TEK ANDIMIZ İSTİKLAL MARŞI’MIZDIR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstiklal Marşı’nda ifade edilen mesajların kalp ile idrak edilip hayata geçireceklerini vurgulayarak, “Bir kez daha tekrar ediyorum ki bizim tek andımız İstiklal Marşı’mızdır. Günümüz şartlarında hiçbir manası olmayan, fuzuli tartışmalarla milletimizi yormak yerine asıl işimize bakacak, ülkemizi büyütmenin, güçlendirmenin, ileriye taşımanın mücadelesini vereceğiz. AK Parti olarak 17 yıldır bu şekilde yol yürüdük. Milletimizin gönlünde bu şekilde yer edindik. Allah’ın izniyle bundan sonra da yolumuzdan dönmeyeceğiz. Türkiye, ekonomiyi silahla, kur, faiz, enflasyon, bu mermilerin karşısında bunları kullanan çevreler tarafından hedeflerinden uzaklaştırılmaya çalışılırken biz tarihi başarılara imza atmayı sürdürdük” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

”Ana muhalefet partisi önce seçim sonuçlarının üzerine gölge düşürmeye çalıştı başarılı olamadı sonuçları kabullenmek zorunda kaldı. Hem içeride hem dışarıda siyasi ve ekonomik olarak çok önemli hazırlıkların içine girdik.

”BİZİM TEK ANDIMIZ İSTİKLAL MARŞIMIZDIR”

Bir anda tırmanışa geçen döviz kurlarını faizlerine artışı enflasyonun yükselişi takip etti. Özellikle cari açığımızı düşürmeye yönelik yapısal reformlarımızı hızlandırmış olduk. Hiçbir rasyonel nedeni olmayan bir kur saldırısı başladı. Maalesef ülkemiz içindeki kimi kesimler de ateşe odun taşıdı. Türkiye’ye siyasi kaos ile terör örgütleri ile diz çöktüremeyenlerin ekonomi kozunu da boşa çıkardık. Partimiz hiçbir zaman ben diyenlerin partisi olmamıştır bundan sonra da olmayacaktır. Çünkü bizim kitabımızda ben yoktur biz vardır. Bizim tek andımız İstiklal Marşımızdır. Türkiye kur faiz enflasyon bunları kullanan çevreler tarafından hedeflerinden uzaklaştırılmaya çalışırken tarihi başarılara imza atmayı sürdürdük. Günümüz şartlarında hiçbir manası olmayan, fuzuli tartışmalarla milletimizi yormak yerine asıl işimize bakacak, ülkemizi büyütmenin mücadelesini vereceğiz. AK Parti’nin kaderiyle ülkemizin kaderini aynı görüyoruz. Bu ülke varsa, ayaktaysa, güçlüyse, hedeflerine doğru ilerliyorsa AK Parti işini doğru yapıyor demektir. Türkiye’nin başına bir hal gelirse, AK Parti olsa ne olur, olmasa ne olur?

”SIRADA FIRAT’IN DOĞUSUNDAKİ TERÖR YUVALARININ ORTADAN KALDIRILMASI VAR”

İdlib’de büyük bir felaketin önüne geçmeyi başardık. İmzalar atıldığından bu yana İdlib’de bir sıkıntı yaşamıyoruz, bölgede huzur, sükun var. Şimdi sırada Fırat’ın doğusundaki terör yuvalarının ortadan kaldırılması vardır. Artık dikkatimizi ve enerjimizi Fırat’ın doğusuna çevirmekte kararlıyız. Bizim tek bir amacımız var; o da bölgedeki krize Suriye’nin toprak bütünlüğü temelinde her mezhepten ve kökenden kesimi kucaklayacak, adil, sürdürülebilir, demokratik, siyasi bir çözümün bulunmasıdır. Kimseyi zorla, hala çok ciddi tehditlerin bulunduğu bir coğrafyaya göndermeyi aklımızdan dahi geçirmedik, geçirmeyeceğiz.

”BU SÖZLERİMİZ SON İKAZLARIMIZ OLARAK DEĞERLENDİRİLMELİ”

Bizim fiili çatışmaya girme gibi bir amacımız yoktur. Ortaklarımıza diyoruz ki gelin sırtınızdaki bu yükten kurtulun. Bu terör örgütü PKK’dır onun yan kolları YPG ve öbür tarafta PYD’dir. Bu sözlerimiz son ikazlarımız olarak değerlendirilmelidir.

CEMAL KAŞIKÇI CİNAYETİ

Suudi Arabistan vatandaşı gazeteci Cemal Kaşıkçı Türk vatandaşı bir hanımefendi ile yapacağı evliliğin resmi işlemleri için gittiği ülkesinin İstanbul Başkonsolosluğu’ndan bir daha çıkamadı. Araştırmalar bizi Kaşıkçı’nın konsoloslukta öldürüldüğü sonucuna götürdü. Suudi yetkililerden yapılan açıklamalar bizi farklı endiye sevk etti. O da Kaşıkçı’nın konsolosluktan çıktığı ifadesiydi burası komikti. Çıkarak da dışarıda bekleyen nişanlısını almayacak. Bu çocukça açıklamalar devlet ciddiyeti devlet adamlığı ile uyuşmaz.

”SUUDİ BAŞSAVCI PAZAR GÜNÜ TÜRKİYE’YE GELECEK”

Bu 18 kişi Cemal Kaşıkçı’nın kimler tarafından öldürüldüğünü biliyor. Fail bunların içinde. İçinde değilse o zaman yerli işbirlikçi kim bunları açıklayacaksınız. Açıklamadığı sürece Suudi Arabistan bu zandan kurtulamaz. Merak edenlere elimizdeki bilgileri orijinallerini vermemek suretiyle verdik veriyoruz. Bunu Suudi Arabistan’a da verdik. Kullandıkları ifadeler çok çok enteresan mesele sıradan bir mesele değil. Aslında fail belli. Bu talimatı veren kim? Bu 15 artı 3 Türkiye’ye gelmesi talimatını veren kim? Cuma günü gelip buraya yerleşenler bu gelenler kimlerin talimatı ile geldi? Bunu da yetkililerin açıklaması lazım. Elimizde başka bilgi belge yok değil var. Gün ola harman ola. Çok aceleci olmanın da anlamı yok. Kaşıkçı’yı öldürenleri Suudi yetkililer açıklayacak. Pazar günü (Suudi Arabistan) Başsavcıyı Türkiye’ye gönderiyorlar. İstanbul’da başsavcımızla bir araya gelecekler, görüşmeler yapacaklar. O son açıklanan yerli işbirlikçi kim? Bu 15 kişiyi Türkiye’ye gönderen kim artı 3 18. Bunlar tutuklandı ama ben kendilerine söyledim dedim ki siz konuşturmasını bilirsiniz bu 18’in içinde ne dönmüşse bu dolapların bunların içinde. Konuşturamıyorsanız olay İstanbul’da vuku bulmuştur o zaman bunları bize teslim edin biz yargılayalım.

KILIÇDAROĞLU’NA TEPKİ

Bu ülkenin ana muhalefet partisinin başındaki zat Türkiye’nin resmi bilgilerine itibar etmiyor olayın bir kısmını olayın zanlısı olan çevrelerin manipülasyonların üzerinden değerlendiriyor. CHP Genel Başkanının vahşi bir cinayet meselesine dahi böylesine çarpık şekilde yaklaşmasını beklemiyordum bu da oldu. Lafı para meselesine getiriyor. Her şeye rant çerçevesinden para gözüyle baktığı anlaşılıyor. Biz meseleye insan onuru diye bakıyoruz bu kişinin aklı fikri parada. Ana muhalefetin başındaki zatın yaptığı iş trollükten başka bir şey değildir. Milletimize karşı olan sorumluluklarımız bizi bu cevapları vermeye mecbur bırakıyor.

2019 YEREL SEÇİMLERİ VE İTTİFAK KONUSU

YSK’nın takvimini beklemeden birtakım süreçleri tamamlamak istiyoruz. Mevcut belediye başkanlarımızla ilgili değerlendirmelerimiz belirli bir safhaya geldi. Mahalli seçimlerin kendine göre dinamikleri vardır. Mahalli seçimlerde aday tespitleri çok önemli bunun yanında belediye meclis üyeleri isim isim çok önemli il genel meclis üyeleri isim isim çok önemli. Aday belirlemeden seçim kampanyasına kadar her aşamada bu dinamikleri göz önünde tutmak gerekiyor. Cumhur İttifakı’na olan bağlılığımızı sürdürmekle birlikte 2019 Mart’ıyla ilgili seçim ittifakı işini karşılıklı olarak bir kenara bıraktık. MHP ile ülke ve millet meseleleri konusunda birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Ama mahalli seçimlerde herkes kendi yolunu takip edecek.

3. HAVALİMANININ AÇILIŞI

Pazartesi günü İstanbul’da dünyanın en büyüklerinin biri olan İstanbul Havalimanımızın resmi açılışını gerçekleştiriyoruz. 2023 itibariyle 150-200 milyon yıl yolcu kapasitesine ulaşacak olan havalimanına kavuşuyoruz. Gelecek birçok liderlerle birlikte orada bu açılışı gerçekleştireceğiz. Çanakkale 1915 Köprüsü barajlar Akkuyu Nükleer Santrali devam ediyor şehir hastanelerimiz devam ediyor.

”KÜLAHLARI DEĞİŞİRİZ”

Kim ki partimizi kendi heva ve heveslerinin aracı haline dönüştürmeye çalışırsa onunla külahları değişiriz. Bu konudaki hassasiyetlerimiz ileri derecede. Bu tür konumda olan arkadaşlarımız varsa aday adayı olarak bile karşımıza gelmesin, bizi de yormasın.”

FINDIK ALIM FİYATLARINI AÇIKLADI

2012’de yola çıkarken hiçbir zaman halkımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz demiştik. Enflasyonun üzerinde zam yapmışızdır. O günden bugüne de böyle geldik. Zaman zaman kusura bakmasınlar gerek teşkilatımız milletvekili arkadaşlarımız bakanlarımıza baskı oluşturma yoluna gidiyorlar. Olması gerekenin üstünde bazı taleplerle geliyorlar. Biz devlet yönetiyoruz. Devletimizi yönetirken bazı hassasiyetlere de dikkat etmemiz lazım. Gündemimizde bir fındık meselesi var. Büyük önem taşıyor. Ülkemizin yıllara göre değişmekle birlikte yaklaşık 2-3 milyar dolar düzeyinde fındık ihracatı var. İktidarlarımız döneminde malum muhalefetin yaklaşımlarına dikkat ederek değil vatanımızın geleceğine bakara değerlendirmeleri yapmamız lazım. Bugüne kadar fındık üreticilerimize 7,5 milyar lira destekleme ödemesi yaptık. Toprak Mahsulleri Ofisimizle ile 1 Kasım’dan itibaren levant kalite fındığın kilosunu 14 liradan, Giresun kalite fındığın kilosunu da 14,5 liradan almaya başlayacağız. Kayıtlı fındık alımlarında kilo başına 2 lira da destekleme ödemesi yapıyoruz. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin stoklarından 10 bin ton fındığı Fiskobirlik’e teminat karşılığı vererek bu kurumumuzu da ayrıca desteklemiş oluyoruz.”

About The Author

Leave a reply