Samsun İlkadım’da kurulu bulunan Günsan’da sigara krizi. Bir iç mimar, dumandan rahatsız olunca ‘Yeşil Dedektör’e tıklayarak Sağlık Bakanlığı’na çağrı gönderdi. Şirkete 7 bin TL ceza kesildi. Patron çalışanını işten çıkardı.

BORSAGUNDEM.COM

Sağlık Bakanlığı her vatandaşını düşünüyor, kıymet veriyor, kritik projeler geliştiriyor ama bazı işverenler, şirket sahipleri, tüm bu ‘hayati’ girişimleri sallamıyor, değer vermiyor, boşa çıkarıyor. Hatta ‘silah’ gibi kullanıyor: Ya ödersin, ya gidersin…

İçeni de içmeyeni de vuran, insan yaşamına kâbus gibi çöken sigarayla mücadelede, başta gençler olmak üzere pasif içicileri ‘dumanaltı’nda boğulmaktan kurtarma harekatında kamuoyunun çok yakından bildiği, yıllardır izlediği, kullandığı önemli bir uygulama “Yeşil Dedektör” tüm şikayetleri değerlendiriyor. Ekipler, hızır gibi yetişiyor.

Tıpkı Samsun İlkadım’da iç mimar M.Ö’nün yaptığı gibi…

YEŞİL DEDEKTÖR’Ü TIKLADI, KRİZ ÇIKTI

Yeşilay ile bakanlık işbirliğinde kamu spotu olarak sevdiğimiz, yurt çapında on binlerce cep telefonuna, tablet bilgisayarına indirilen mobil uygulama, adeta bir dedektif gibi çalışıyor. Bildirimler üzerine tütün yasaklarına yönelik ihlallerin işlendiği kapalı mekanlara gidiliyor, denetim yapılıyor, uyarının yanında ceza da kesiliyor.

Tıpkı Günsan Madeni Eşya Sanayi ve Ticaret’de olduğu gibi…

Kapalı ofis ortamında içilen yoğun sigaranın yarattığı havasızlığı, kirli havayı tüm uyarılarına rağmen işverene anlatamayan, kulak tıkanmasına artık dayanamayan içmimar M.Ö sonunda Sağlık Bakanlığı’nın çağrısına uyuyor. Harekete geçiyor. Duyarlı bir davranışla, Yeşilay’ın ‘tek tıkla dumansız hava sahası’ dediği ‘Yeşil Dedektör’e giriyor. Tıklıyor.

TÜTÜN DENETÇİLERİ ŞİRKETE PARA CEZASI KESTİ

Kurumların gözbebeği uygulama ‘Yeşil Dedektör’ üzerinden gelen ‘sigara’ ihbarının Sağlık Bakanlığı denetim sistemine düşmesinin ardından, saha ekipleri yola çıkıyor. İstikamet, Samsun merkez ilçe İlkadım’da kurulu olan Günsan Madeni Eşya Sanayi ve Ticaret şirketi. Gidiyorlar, içeri giriyorlar.

Manzara ortada. Söz konusu alanda yaptıkları incelemeyle yoğun dumanı tespit eden tütün denetçileri, sadece ikaz edip, ‘içmeyin’ demekle yetinmiyor. Yetki kullanılıyor, işlem yapılıyor. İhlal için firmaya 7 bin TL para cezası kesiliyor. Tutanak düzenleniyor.

“7 BİN TL CEZAYI SEN ÖDEYECEKSİN” BASKISI

Böyle bir gelişme karşısında şimdi herkes, işverenin bu cezayla işledikleri hatayı anlayacaklarını, yanlışı ortadan kaldıracaklarını, çalışanların sağlığını önemseyeceklerini zanneder değil mi?

Değil! Çünkü iddialara göre tam aksi oluyor.

Günsan’ın patronu Halil Gündoğdu, ‘nefes alamıyoruz’, ‘çalışamıyoruz’ ‘çok rahatsız oluyoruz’ ‘burada sigara içilmesin’ yakınmalarını hiç aklına getirmiyor, cezaya takılıyor.

Sinirleniyor. Faturayı ‘Yeşil Dedektör’e dokunan M.Ö’ye kesiyor. “7 bin lirayı sen ödeyeceksin” diye bastırıyor. “Ödemezsen gidersin” sözleriyle işten atacağının mesajını veriyor.

Halil Gündoğdu’nun kardeşi, Günsan çalışanı Halukcan Gündoğdu, işi çirkin bir boyuta taşıyor. Kadın iç mimara küfürle karşılık veriyor.

İŞTEN ATTI, “SENİ BURALARDA ÇALIŞTIRTMAM” DEDİ

Gördüğü muamele karşısında şaşıran, şoke olan iç mimar M.Ö., elinden geldiğince tepkisini dile getiriyor. Baskıya direniyor. Kendini savunuyor. Ama işini de kaybediyor.

Halil Gündoğdu’nun siyasi kartvizitini de ‘tehdit’ malzemesi yaptığı söyleniyor. “Ben AK Parti İlkadım Belediye Meclis Üyesiyim. Bir daha buralarda çalışamazsın, seni çalıştırtmam…” diyor. M.Ö’yü işten atıyor.

Gerginlik, yüksek tansiyon, bağırış, küfür, tehdit derken ‘tütün krizi’ bakanlığa,  olaylar karakola intikal ediyor. Haksız yere işini kaybeden iç mimar M.Ö, yaşadıklarını tek tek anlatıyor, şikayet dilekçesine döküyor. Polis, işleme koyuyor.

ZAFER BAYRAMI’NDA PERSONELİNE İZİN VERMEYEN ŞİRKET

Günsan’cılar, üzerinde titizlikle durulan ‘kapalı mekanda sigara yasağı’nı delmekle kalmıyor, resmi tatil gününde personelini çalıştırarak da iş yasasını çiğniyor. Çünkü bu olaylar 30 Ağustos Zafer Bayramı günü yaşanıyor.

Evet, bağımsızlığa giden ‘ilk adım’da ‘milli mücadele’ ruhunun bayrak kapısı Samsun, Ay Yıldız’ın altında büyük gururunu sevinç gözyaşlarıyla haykırıyor. Hak ediyor.

İlkadım’da ise ‘hastalığa’ giden yolda ‘sigarayla mücadele’ ederken, ‘Yeşil Dedektör’e bastığı için işinden atılan, aşağılanan M.Ö de yaşatılan acıyı gözyaşlarıyla haykırıyor. O bunu hak etmiyor.