‘Dördüncü Reform Eylem Grubu’ toplantısıyla ilgili Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ortak açıklama yaptı. İşte, 4 bakanın toplantıda yaptıkları açıklamalar:

 DIŞİŞLERİ BAKANI ÇAVUŞOĞLU’NUN AÇIKLAMALARI:

* Gümrük birliği görüşmelerinin yeniden başlaması çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Vize serbestisinde 7 kriter vardı altıya düştü. Çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Son dakika... Dört bakandan ortak açıklama Çok önemli mesajlar

*AB’den beklentilerimiz var. Bu çalışmalarımızın karşılığını almak istiyoruz. Önümüze siyasi engeller çıkarılmasını istemiyoruz.* Evrensel norm ve standartları biz temel almaya devam edeceğiz. AB’ye üye olalım olmayalım reform, AK parti iktidarlarının önceliği olmuştur.

* Yeni hükümet sisteminde de reformla Türkiye’nin önceliği olmaya devam edecektir.

ADALET BAKANI GÜL’ÜN AÇIKLAMALARI:

* 23-24. fasıllarında yargı, adalet, özgürlük temelli başlıkları masaya yatırdık.

Son dakika... Dört bakandan ortak açıklama Çok önemli mesajlar

*Daha güçlü hukuk sistemi, daha güçlü demokrasi ve hükümet demektir. Önümüzdeki dönem, yargıya güvenin hızlanacağı ve yargıya güvenin artacağı bir dönem olacak.* Yargı reformu strateji belgesini güncellemeye karar verdik. AB insan hakları ihlallerini önleme sözleşmesi güncelleyeceğiz. Bu süreçte AB ile olan diyaloğumuzu artırmayı hedefliyoruz.


HAZİNE VE MALİYE BAKANI ALBAYRAK’IN AÇIKLAMALARI:

* Toplantı boyunca vize serbestisi olsun gümrük birliği güncellemesi olsun çok önemli detayların konuşulduğu verimli bir toplantı oldu. Bildiğiniz gibi ABD tarafından Türkiye ekonomisine karşı bir süreç başlatıldı.

Son dakika... Dört bakandan ortak açıklama Çok önemli mesajlar

* Malum olduğu üzere tamamen siyasi saiklerle yapılan bu saldırılar sonrası Almanya ve Fransa başta olmak üzere birçok ülkeden gayet olumlu açıklamalar sonrası bir süreç gelişmeye başladı.* Bankalarımız ve reel sektörle birlikte adımlar atmaya başladık. Bugün açıklanan ihracat ve ithalat rakamları kısa ve orta vadeli hedeflerimiz açısından oldukça olumlu bir gösterge ortaya koydu. Geçtiğimiz yılın dış ticaret açığına kıyasla yüze 33 civarında gerileme görüyoruz bu çok önemli.

* Cari açığı azaltmak temel hedeflerimizden biri. Yaklaşık 5,5 milyon mükellefimizden 60 milyar TL’den yüksek bir rakam yapılandırıldı. Çok güzel ve başarılı bir süreç olduğunu ortaya koyuyor.

* Ekonomik dengelenme hedefimiz çerçevesinde temel hedefimiz olan enflasyonla mücadele konusunda çok daha fazla sorumluluk alıp, hükümet olarak güçlü mali politikalarla gerek MB gerek tüm paydaşlarımızla birlikte 2019 yılı enflasyonla mücadelede çok güçlü bir yıl olacak.

* 2019 yılı Türkiye ekonomisi açısından çok daha güçlü bir yıl olacak.


İÇİŞLERİ BAKANI SOYLU’NUN AÇIKLAMALARI:

* Bu toplantı ülkemizin reform iradesini teyit etmektedir.

Son dakika... Dört bakandan ortak açıklama Çok önemli mesajlar

* İçerideki toplantıda da özellikle çok olumlu bir hava oluşmuştur. Bundan da etkilendiğimizi ifade etmek isterim. Türkiye AB hedeflerini yerine getirmeye çalışırken diğer tarafta terörle mücadele etmektedir.* Türkiye sınır güvenliği konusunda önemli adımlar atmıştır. Bütün bunlarla birlikte hem uyuşturucu hem de organize suçlarla mücadelesine devam etmiştir. Türkiye bu mücadelesini sürdürmese inanıyoruz ki Avrupa ciddi bir tehdit altında kalacaktır.

* Biz de diğer bakanlıklarımız gibi reform iradesine sımsıkı sarılan bir anlayışı kendi çerçevemiz içinde devam ettireceğiz.