Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Rahip Brunson gerilimi sonrası Singapur’da bir araya geldi. Pompeo, “Yaptırımlar, Pastör Brunson’ın ülkeye dönüşü konusunda ne kadar ciddi olduğumuzun bir göstergesi” derken Çavuşoğlu, “Tehdit dili ile hiçbir sonuca varılamayacağını söyledik” dedi. Çavuşoğlu, açıklaması sonrasında gazetecilerden soru almadı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo arasında 51. ASEAN Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamında Singapur’da gerçekleşen görüşme sona erdi. Çavuşoğlu ve ABD’li mevkidaşı arasında gerçekleşen görüşme TSİ ile 07.30’da başladı ve yaklaşık 50 dakika sürdü. Bu görüşme,Türkiye ile ABD arasında yaşanan Rahip Brunson krizi sonrası ABD’nin aldığı yaptırım kararlarının ardından yüz yüze yapılan ilk görüşme oldu.

ÇAVUŞOĞLU’NDAN AÇIKLAMA 

Görüşmenin ardından açıklama yapan Çavuşoğlu, “Karşılıklı anlayışla ve mutabakatla çözmeyi arzu ettik. Tehdit dili ve yaptırımlarla hiçbir sonuca varılamayacağını söyledik. Bunun iyi bir şekilde anlaşıldığını düşünüyoruz. Var olan sorunları nasıl çözeceğimizi birlikte nasıl adım atacağımızı değerlendirdik. Son derece yapıcı bir görüşme olduğunu söyleyebilirim. Sorunların çözülmesi için bundan sonraki süreçte de yakın işbirliği içinde diyalog içinde birlikte çalışma konusunda mutabık kaldık. Bugünkü görüşme yapıcı bir ortamda sorunları çözmeye odaklı bir görüşme oldu” dedi. Çavuşoğlu, açıklamasının ardından gazetecilerden soru almadı.

‘CİDDİ OLDUĞUMUZUN BİR GÖSTERGESİ’

Reuters’ın aktardığına göre tarafların sorunların çözümü için çalışmaya devam etme konusunda mütabık kaldığı öğrenildi. Pompeo, “Yaptırımlar, Pastör Brunson’ın ülkeye dönüşü konusunda ne kadar ciddi olduğumuzun bir göstergesi” dedi.

‘YAPICI BİR KONUŞMA’

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Heather Nauert, “Bir dizi konuda konuştular ve yapıcı bir konuşma yaptılar. İki ülke arasındaki sorunları çözmeyi denemeye karar verdiler” dedi.

SON 15 GÜNDE 5 KEZ KONUŞTULAR

Çavuşoğlu ve Pompeo, daha önce Suriye’deki gelişmeler, Fetullah Gülen’in iadesine yönelik süreç, F-35 savaş uçaklarının Türkiye’ye teslimatı, Türkiye’de yargılanmasına devam edilen Amerikalı Papaz Andrew Brunson gibi konularda son dönemde sık sık telefon görüşmeleri yaptı. Son olarak Singapur’da yaptıkları yüz yüze görüşmeden önce ABD tarafının talebi üzerine dün yine telefonda görüşen Çavuşoğlu ve Pompeo, 18, 26 ve 28 Temmuz’da yaptıkları telefon konuşmalarıyla son 15 günde 4 kez istişarelerde bulundu.