Google Chrome en popüler internet tarayıcı olma ünvanını sürdürüyor. Öte yandan Google, yazılımın Spectre CPU güvenlik açıklarını düzeltmek için artık çok daha fazla bellek kullandığı açıkladı. Chrome RAM kullanımı ne kadar mı arttı?

Chrome RAM kullanımı yüzde 10 arttı!

Google, Chrome 67 sürümü ile sunduğu yeni Site Isolation (Site izolasyonu)özelliğini detaylandırmış durumda. Bundan böyle varsayılan hale getirilen özellik, Spectre yan kanal saldırılarına karşı kullanıcıları koruma amacını taşıyor. Bazı işlemcilerin yürütme özelliklerinin kısıtlanması gereken bellek bölümlerine erişim sağlaması dolayısıyla Chrome RAM kullanımının da arttığı belirtiliyor.

Chrome RAM

Google Chrome Site Isolation daha fazla işlem yürütmek zorunda kaldığı için performans değişikliklerini de beraberinde getiriyor. Bunun da daha büyük sayıda işlemlerde toplam bellek yükünde yüzde 10-13 artış anlamına geldiği ifade ediliyor. Hali hazırda Chrome’un RAM kullanımından şikayetçi olanların bu artıştan dolayı çok daha şikayetçi olacağını tahmin etmek güç değil. Özellikle de yüzde 10 gibi bir artış oldukça fazla. Hele ki 4 GB veya daha az RAM bulunan sistemlerde bu artış, çok daha fazla kendisini hissettirecek seviyede.

Chrome bellek kullanımı artışı Windows, Mac ve Chrome OS platformlarında kendisini gösterecek. Google ise bu etkiyi düşürmek üzere çalışmalar yaptığını ve mühendislerinin optimizasyon ile birlikte Chrome’u hızlı ve güvenli de tutmak istediklerini vurguluyor.