Rumlar benzin için KKTC’ye akın ediyor

Rumlar benzin için KKTC’ye akın ediyor
Advertisement
kktc benzin rum fiyat280618.jpg

Kıbrıs’ta Rumlar, akaryakıt fiyatlarının çok ucuz olması nedeniyle araçların depolarını KKTC’den doldurmaya başladı.

KKTC’deki ucuz akaryakıta ilginin hızla artması üzerine harekete geçen Rum Yönetimi, vatandaşlarının KKTC’den akaryakıt almasını yasakladı. KKTC’den akaryakıt alan Rumlara 3 binden 50 bin Euro’ya kadar çeşitli cezalar uygulanması gündeme geldi.

Türk lirasının Euro karşısında değer kaybetmesi üzerine Türk Lirası kullanılan KKTC’deki akaryakıt fiyatları, Rum kesimine göre litre başına 3 TL civarında daha ucuz kaldı. Fark bir depoda 150 TL’den fazla olunca Rumlar KKTC’deki akaryakıt istasyonlarına hücum etti.

Rum tarafında litresi 1.23 Euro yani yaklaşık 7 TL olan 95 oktan kurşunsuz benzin KKTC’de 4.30 TL’den satılıyor.

Rumlar neredeyse yarı yarıya daha ucuz olan akaryakıta hücum edince Rumların ilgili bakanlıkları toplandı ve sınır kapılarında KKTC’den gelen Rum plakalı araçların çok sıkı denetlenmesi ve yakıt aldığı tespit edilen sürücülere ceza kesilmesi talimatı verildi.

Sınır kapılarında görev yapan Rum gümrük memurları, Türk tarafından gelen Rum araçlarının benzin depolarının doluluk oranını inceleyerek sürücülere KKTC’den yakıt alıp almadığını sormaya başladı.

KKTC’den yakıt alımının önlenmesi amacıyla Rum araçlardan yakıt örneği alınarak laboratuvar testleri yapılması da gündeme geldi. Ancak uzmanlar yakıtın nereden alındığının testlerle anlaşılmasının mümkün olamayacağını belirtiyor.

KKTC’den yakıt aldığı tespit edilen ticari ve özel araçlara 3 binden 50 bin Euro’ya kadar idari para cezası kesilmesi ve araçlara el konulması gibi sert önlemler gündeme geldi.

Rum yetkililer KKTC’deki ucuz akaryakıta hücum nedeniyle zaten krizde olan ekonomide yeni hasarların söz konusu olabileceğini açıkladı.

Rum hükümet sözcüsü denetimlerin ticari araçlara yönelik olduğunu, KKTC’den ucuz yakıt alan ticari araçların haksız rekabet ortamı yaratacağını, tedbirlerle bunun önüne geçmeye çalıştıklarını açıkladı.

Rum sözcü KKTC’den yakıt alımı konusunda özel araç sürücüleriyle ilgili bir kısıtlama olmadığını belirtti. Ancak sınır kapılarında ticari veya özel tüm Rum araçların sıkı denetime tabi tutularak sürücülerin sorgulanmasının, Rum hükümet sözcüsünün açıklamalarıyla çeliştiği belirtiliyor.

Rum Yönetimi sınır kapılarında van, taksi, kamyon, tanker, otobüs gibi ticari araçlara yakıt denetimi yapmaya başladı.

KKTC’ye geçiş öncesinde araçlardaki yakıt miktarı ölçülüyor, Rum tarafına dönüşte fark tespit edilirse litre başına 4 Euro ceza kesiliyor.

About The Author

Leave a reply