Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, resmi Facebook hesabından yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Trump’ın açıklamalarının ardından bir mesaj yayımlayarak, “Akıllı füzeler teröristlere doğru uçmalı” dedi. Zaharova, Trump’ın silah yarışını sona erdirme çağrısında bulunduğu ikinci tweete yönelik ise “İyi fikir, buna ABD’nin kimyasal silahlarıyla başlayabiliriz” açıklamasıyla yanıt verdi. Suriye Dışişleri Bakanlığı ise ABD’nin ‘yalan ve uydurma’ları Suriye’yi hedef almak için kullandığını iddia etti.

Rusya– ABD arasındaki gerilim giderek tırmanıyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zaharova, ABD Başkanı Trump‘a yanıt verdi. Zaharova, “Akıllı füzeler yasal hükümetlere değil teröristlere doğru uçmalı” ifadesini kullandı.

Zaharova Facebook’tan, “Akıllı füzeler kendi topraklarında terörizm ile mücadele eden yasal yönetimlere değil, uluslararası teröristlere doğru uçmalı. Bu arada Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü uyarıyor. Bölgeye atılacak füzeler kimyasal silah kullanıldığına dair tüm kanıtları yok edebileceğini söylüyor. Belki de plan zaten kimyasal provokasyonun izlerini silmek. Böylece müfettişler yerde artık hiçbir şey bulamayacak” açıklamasında bulundu.

RUSYA’DAN TRUMP’IN İKİNCİ TWEET’İNE DE YANIT GELDİ

Zaharova, Trump’ın silah yarışına sona erdirmeye yönelik çağrısını açıkladığı ikinci tweete yönelik ise “İyi fikir, buna ABD’nin kimyasal silahlarıyla başlayabiliriz” açıklamasıyla yanıt verdi.

Zaharova açıklamasında Suriye’ye yönelik olası bir füze saldırısının, Doğu Guta’nın Duma ilçesinde kimyasal saldırı düzenlenmediğini doğrulayan kanıtları ortadan kaldırma girişimi olabileceğini de ima etti. Rus sözcü “Sahiden, bu arada OPCW (Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü) denetçilerini, bu akıllı füzelerin karada kimyasal silah kullanıldığını gösterecek kanıtların her birini yok edeceği konusunda önceden uyaran oldu mu? Ya da yapılmak istenen şey, provokasyonun izlerini akıllı füzelerle hızlıca ortadan kaldırıp uluslararası denetçilere kanıt olarak bulabilecekleri bir şey bırakmamak mı?” ifadelerini kullandı.

Suriye Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin ‘yalan ve uydurma’ları Suriye’yi hedef almak için kullandığını iddia etti. Bakanlık, ABD’nin tavrını ‘düşüncesiz’ olarak nitelerken, Trump’ın açıklaması nedeniyle ‘şaşkınlık’ yaşanmadığını ifade etti.

Kremlin, yaptığı açıklamada Suriye’de Esad rejiminin Doğu Guta’da gerçekleştirdiği saldırıya yönelik ‘tarafsız bir soruşturma’ yürütülmesini talep etti.